Asi dva roky po tom, co se nám narodil náš syn Hubert, na nás začali lidé v našem okolí spiklenecky pomrkávat: tak co, kdy bude další? Kdy mu pořídíte bratříčka nebo sestřičku?“ vzpomíná dvaatřicetiletá Petra. „Ale já jsem se tehdy ještě na druhé dítě necítila. Vlastně jsme si s manželem vůbec nebyli jistí, jestli ještě další děti chceme. Připadalo nám ale, že bychom měli. Už proto, aby z našeho Huberta nebyl jedináček.“

Ano, být jedináčkem je obecným míněním často považováno za něco nežádoucího. Jedináčci jsou v našich představách osamělí, rozmazlení, podivínští a sebestřední. Studie, která byla nedávno provedena ve Velké Británii, ovšem ukazuje, že děti, které nemají sourozence, se ve skutečnosti cítí spokojenější než ty, které vyrůstají ve společnosti bratrů a sester. Důvod je jednoduchý: nikdo jim nekonkuruje, pokud jde o rodičovskou pozornost. Své o tom vědí všichni rodiče, kteří vychovávají více dětí – zejména, pokud jsou stejného pohlaví a dělí je jen malý věkový rozdíl. „Sourozenecká rivalita mých dvou dcer dokáže otrávit téměř cokoliv, do čeho se pustíme celá rodina společně,“ konstatuje šestatřicetiletá Helena. „Věčně do sebe strkají, bouchají se, berou si věci, žalují na sebe, nadávají si a pláčou. Nejsou schopny ani vedle sebe jen tak jít po chodníku, aniž by si něco prováděly.“ Ostatně, podle téhož průzkumu si téměř třetina dětí stěžuje, že jejich bratr nebo sestra je pravidelně bije nebo jim jinak fyzicky ubližuje.

Psychologové navíc zjistili, že neustálé sourozenecké hádky mají negativní vliv i na rodiče. „Ti jsou jejich vlivem vystaveni trvalému zvýšenému stresu, což vede k tomu, že do sourozeneckých sporů buď úplně přestanou zasahovat, nebo zasahují nedůsledně. Což dává ještě volnější ruce tomu ze sourozenců, který druhého více šikanuje,“ vysvětlil profesor Dieter Wolke z University of Warwick v rozhovoru pro deník The Telegraph.

Také Michelle Elliott, ředitelka centra Kidscape, které se zabývá řešením případů dětské šikany, je přesvědčena, že jedináčci nijak citově nestrádají: „Děti, které nemají sourozence, obklopuje spousta mýtů. Ale podle naší zkušenosti jsou jenom málokdy osamělé. Většinou je to tak, že si to o nich myslí někteří lidé v jejich okolí.“ Sourozenci nám podle jejího názoru přijdou vhod až později, v dospělosti: „Sourozenecká pouta se utužují v době, kdy už se nemůžeme spoléhat na své rodiče. Potom nám bratr nebo sestra mohou poskytnout podporu.

Ostatně, jedináčkovství může někdy také rozhodnout o vaší kariéře. O tom je přesvědčena například herečka Natalie Portman, která se proslavila už jako dítě, když účinkovala po boku Jeana Rena ve filmu Leon. „Kdybych měla sourozence, rodiče by mi nikdy nedovolili stát se dětskou herečkou, aby ze mě nebyla hvězda rodiny na úkor jiného dítěte,“ tvrdí.

KAFE.cz zjistilo:

  • 92 procent kosmonautů, kteří se zapojili do programu Apollo, vyrůstali jako jedináčci.
  • Nejvíce rodin s jedináčky z celé Evropy žije v Německu: je jich více než padesát procent

Tip KAFE.cz

Rodiče mají celý život raději moji sestru

A co si o tom myslíte vy?