Claire Dodd (35) pracovala jako poradkyně v zákaznickém servisu a v domečku v anglickém Sunderlandu vychovávala společně s milujícím manželem pětiletou dceru Sophii a osmiměsíční Charlotte. Po záchvatu, při němž utrpěla poškození mozku, si pamatuje jen posledních deset vteřin svého života.
Útok zákeřného viru přišel bez varování. „Šli jsme si s Claire lehnout. Za chvíli mě probudily zvláštní zvuky. Žena se prudce posadila na posteli a u úst měla pěnu. Potom se začala zmítat v hrozných křečích. Zavolal jsem záchranku,“ vzpomíná její manžel Ian (40), který pracuje jako poradce v nedaleké automobilce. Ačkoliv lékař dorazil včas a Claire skončila v nedaleké nemocnici, do rána prošla ještě dvanácti dalšími záchvaty. Nakonec upadla do kómatu.

Prodělala různá vyšetření, na jejichž konci byla nepříliš optimistická prognóza. „Řekli mi, že jakési viry napadly manželčin mozek a že s největší pravděpodobností došlo k jeho nevratnému poškození. Je prý poměrně vysoká pravděpodobnost, že už nikdy nebude mluvit a chodit. Realita po probuzení z umělého spánku byla snad ještě horší,“ vypráví Ian.

Zprávu, že se manželka probrala z bezvědomí, přijal s nadšením a hned se vydal do nemocnice. „Když jsem poprvé otevřel dveře do jejího pokoje, vůbec mě nepoznala. Myslela si, že jsem doktor, který ji přišel vyšetřit. Poté, co jsem řekl, že jsem její manžel, se zatvářila zmateně a zeptala se: ´Já jsem vdaná?´ Vyprávěl jsem jí, že spolu máme dvě zdravé holčičky, ale obvinila mě, že jsem lhář. Vůbec nic si nepamatovala.“

Lékaři mu vysvětlili, že virus zasáhl tu část mozku, která je zodpovědná za tvorbu krátkodobé paměti. Claire si prý jednou dokáže vybavit zážitky ze svého dětství a mládí, ale pak bude jen velká černá díra. „Dlouhé měsíce po záchvatu si vybavila jen posledních deset vteřin. Nic víc,“ líčí Ian.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Sedm.