1. Diamantový prsten – tradice z Egypta

Mít prsten s pravým diamantem je snem snad každé ženy. Jen málokterá ale ví, že tradice nošení diamantových prstenů pochází ze starověkého Egypta. Tam totiž věřili, že tzv. žíla lásky vede z prsteníčku přímo do srdce.

  • Od patnáctého století se pak objevuje tradice dávat diamantový šperk jako dárek – tehdy totiž dal arcivévoda Maxmilián Rakouský své drahé diamantový prsten k zásnubám.

KAFE.cz zjistilo:

  • Název diamant pochází ze slova »adamantis«. Je ze starořečtiny a v překladu znamená »nepřemožitelný«. Počátky opracování diamantů pak můžeme hledat ve 14. století v Indii. V polovině 19. století se pak v USA objevil první diamantový brus.

2. Kvalitu diamantu poznáte podle 4C

Diamanty se posuzují podle čtyř základních kritérií, které se nazývají 4C. Jejich kombinací se určí jejich přesná cena. První z nich je Carat (váha). Jde o jednotku váhy diamantů – jeden karát se rovná 0,2 gramu. Pokud vám váš drahý koupí šperk s diamantem, většinou mívá váhu v desetinách až jednotkách karátů. Vše by mělo být uvedeno v certifikátu, který ke šperku dostanete. Další kritéria, která se posuzují, jsou Clarity (čistota), Colour (barva) a Cut (brus).

Zajímavost KAFE.cz:

  • Mezi nejvzácnější patří modré diamanty, které se vyskytují velmi zřídka. Na jeden modrý připadne až sto tisíc jinak zabarvených.

3. Diamant – symbol celebrit

Velké oblibě se diamantovým šperkům dostalo ve 20. století. Staly se symbolem luxusu i ženskosti. Jakmile se jimi začaly zdobit celebrity, rázem prudce stoupl i jejich prodej.

  • Šílenství způsobila Marilyn Monroe, když se objevila s růžovým diamantem na krku. Stejně tak žlutý drahý kámen proslavila Liz Taylorová, když jí ho ve tvaru srdce věnoval Richard Burton. Dnes se jimi rády pyšní Salma Hayek, Jeniffer Lopez či Victoria Beckham.

4. Diamantový prsten – tři měsíční platy

Jak drahý prsten by vám měl váš vyvolený věnovat? V Americe jsou přesvědčeni, že záleží na tom, kolik muž vydělává. Takový zásnubní prsten by měl stát jeho dva až tři měsíční platy. Samozřejmě je vše záležitost financí – u nás se nejčastěji prodávají prsteny s kousky diamantu v ceně od 10 do 30 000 Kč.

  • I když většinou kupuje zásnubní prsten muž, právě v Americe se objevuje tradice, že jej dává i žena svému vyvolenému.

5. Jak šperk darovat? Inspirujte ho…

Žena rozhodně nepohrdne diamantovým šperkem v klasické krabičce nebo kazetě. Pokud však toužíte po originalitě, nenápadně mu dejte přečíst tipy, jak diamanty darovat originálně. Nejčastější bývá kombinace orchidejí a diamantů (třeba náušnice nebo náhrdelník zavěšené na krásné orchideji), ale šperk muž může také přinést na talířku se snídaní do postele, nebo vložit do obalu od DVD a nechat ženu, ať film pustí…

6. Diamant – věčný kámen

O diamantu se říká, že je nezničitelný – a je to pravda. Dosahuje nejvyššího, tj. 10. stupně tvrdosti na Mohsově stupnici. Kromě toho má i řadu dalších vynikajících vlastností – má 6x větší tepelnou vodivost než měď, je fluorescentní a průhledný a má nízkou hodnotu disperze, což znamená, že vytváří krásné barevné efekty…

7. Diamant a briliant

Věnoval vám partner prsten s briliantem? Pak si můžete být jistá, že máte nádherně vybroušený šperk. Briliant je totiž typ diamantového brusu, který se skládá z malých vybroušených plošek. Díky tomu odráží až 99 % světla, působí nejživěji a takový prsten je na ruce k nepřehlédnutí…

8. Karáty u zlata a diamantu

Doma máte prsten z 18karátového zlata. Jenže diamant, který jste dostala, nemá karát ani jeden celý! To ale neznamená, že by na vás partner chtěl šetřit. Jde totiž o shodu pojmů. Zatímco karát u zlata představuje jeho poměrnou část, která je obsažena ve slitině, tzn. že jako ryzí se označuje 24karátové zlato, u drahých kamenů představuje karát váhovou jednotku.

9. Diamanty z tequily

Pokud nemáte na diamant, můžete si koupit alespoň láhev tequily. Mexickým vědcům se totiž podařil unikátní kousek – přeměnit tequilu na diamant, tedy šťávu v krystaly. Bohužel jsou příliš malé na to, aby se daly použít ve šperkařství, ale jako náhražka silikonu v elektronice dobře poslouží.

10. Diamant jako investice (a hodnotný dárek)

Do diamantů lze dnes i výhodně investovat, a tak pokud by vás partner chtěl obdarovat opravdu hodnotným dárkem, může vybrat právě tento drahý kámen. Pravděpodobně půjde o miniaturní diamant, protože například ten o váze dva až tři gramy může mít dokonce stejnou hodnotu jako 100 kg zlata! Pro představu – broušený diamant v ceně jeden milion má váhu 0,5 až 0,6 gramů. Koupě diamantu je navíc lepší investice než do auta. Zatímco to ztrácí časem na hodnotě, diamant na ní často nabývá.