Představujeme vám deset nejpamětihodnějších filmových pirátů.

Ostrov pokladů (1950)

Pokud má pirátský žánr svou nejklasičtější klasiku, pak je to právě tento šedesát let starý film na motivy neméně slavného románu Roberta Louise Stevensona. Najdete tu všechno, co k pirátskému žánru patří: tropický ostrov, ukrytý poklad, starou, dávno ztracenou mapu, námořnickou vzpouru, piráty s dřevěnou nohou a s papouškem na rameni... Co na tom, že většina tohoto exotického dobrodružství se natáčela ve filmových ateliérech kousek od deštivého Londýna! Ikonického piráta Dlouhého Johna Silvera si ve filmu zahrál Robert Newton.

Peter Pan (1953)

Piráti, kteří vystupují coby smečka záporáků v animované disneyovce Peter Pan, jsou přímo zosobněním dětské představy o tom, jak mají vypadat správní padouši. Jejich velitel, kapitán Hook (anglicky "hák") své jméno dostal podle háku, jenž mu nahrazuje chybějící levou ruku - neblahý důsledek dávného setkání s hladovým krokodýlem. (Onen krokodýl ostatně po kapitánu Hookovi neustále pase a kdykoli se kapitán ocitne ve vodě, nevynechá příležitost zaútočit.) Hook je zavilý, vypočítavý, ukrutný - a jeho jediným životním cílem je zničit nestárnoucího létajícího uličníka Petera Pana. Což se mu pochopitelně ne a ne podařit.

Sandokan (1976)

Malajský pirát Sandokan, syn místního maháradži, bojující proti britským kolonizátorům pod přízviskem "Malajský Tygr", je u nás známý především díky stejnojmennému italského seriálu s charismatickým Kabirem Bedim v hlavní roli. Vzpomínáte na jeho ústřední píseň, kterou posléze pro velký úspěch nazpívali Kotvald s Hložkem. Slova? "Sandokan, Sandoká-án, všechno ví, všechno má ve svém plánu, Sandokan, Sandoká-án..." Ve skutečnosti ovšem Sandokan poprvé ožil roku 1884 v dobrodružném románu Emilia Salgariho Tygr z Malajsie, inspirovaného skutečnými událostmi. Sandokana zvěčnil také animovaný seriál BBC, v němž místo lidí vystupovala kreslená zvířátka.

Hook (1991)

Zavilý nepřítele Petera Pana, kapitán Hook, se vrací ve filmu Stevena Spielberga v neodolatelném hereckém podání Dustina Hoffmana. Peter Pan (Robin Williams) navzdory svém přesvědčení přece jen nakonec vyrostl a stal se z něj dospělý muž a otec dvou dětí. Na svou minulost v Zemi Nezemi si vůbec nepamatuje. Kapitán Hook mu ji ovšem velmi brutálně připomene, když jednoho dne unese jeho dvě děti, aby si mohl se svým odvěkým nepřítelem konečně vyřídit účty.

Ostrov hrdlořezů (1995)

Jednou z mála žen na palubě všech pirátských lodí světa se stala Geena Davis ve filmu Ostrov hrdlořezů. Zahrála si námořnici Morgan, která se ujme velení pirátského korábu ve snaze pomstít svého otce a získat pohádkový poklad z prokletého ostrova. Film Ostrov hrdlořezů ale zkrachoval jako naprostý kasovní propadák: zatímco jeho výroba stála kolem 115 milionů dolarů, u pokladen kin vydělal pouhých deset milionů. Spolu s ním ztroskotala nejen produkční společnost Carolco Pictures, ale i herečka Geena Davis (kterou pak dlouho nikdo do ničeho pořádného neobsadil). Nejvíc na to ale doplatili filmoví piráti, kteří si pak před kamerou víceméně neškrtli až do doby, kdy je znovu vzkřísil fenomén Pirátů z Karibiku.

(pokračování)