Čím jsi hubenější, tím budeš lepší sportovkyně.

  • Pravdou sice je, že nadváha sportu neprospívá, ale nedostatečná výživa už vůbec ne. Lidé, kteří nejí, anebo jí málo a nevhodnou stravu, svému tělu jedině škodí. Viděla jste už někdy anorektičku jako vrcholovou sportovkyni?

Být štíhlejší než spoluhráči znamená, že budete lepší než oni.

  • Není to pravda. Na toto téma proběhla celá řada výzkumů a souvislost mezi hmotností a lepším výkonem se neprokázala. Jedna z odbornic na sport a výživu, doktorka Pauline Powers, spatřuje základní klíčové body pro dobré sportovce jinde než v tom, kolik váží – hlavní roli prý hrají genetické předpoklady, svalová hmota a motivace.

Mít nepravidelnou menstruaci je pro sportovkyně normální.

  • Když opravdu hodně sportujete, můžete mít velmi nepravidelnou menstruaci, anebo o ni zcela přijít. Je to pravda? Není. Je to jen důkazem, že s tělem není něco v pořádku – nedostatečná výživa, hormonální nerovnováha, anebo dokonce nedostatek tělesného tuku. V tomto případě je vhodné okamžitě vyhledat lékaře.

Pokud jste ve sportu dobrá, musíte být zdravá.

  • Není tomu tak. Mnoho sportovců se potýká s poruchami příjmu potravy, které okolí nemusí hned poznat, či trpí problémy s klouby. Zdravotní problémy může způsobit i přemíra výživových doplňků pro sportovce, nemluvě o steroidech… Je třeba si uvědomit, že základem pro zdraví je nejen pohyb, ale i vyvážená a vhodná strava s dostatkem vitaminů a minerálů.

Pokud se budete léčit, sníží to váš výkon.

  • Mnoho sportovců si myslí, že když se budou věnovat léčení bolavého kolena nebo čehokoli jiného a nebudou moc trénovat, sníží to jejich výkon. Opak je pravdou. Pokud jakékoli zranění či nemoc budete přecházet a odkládat, je také možné, že už se ke sportu nevrátíte nikdy. Během nemoci, včetně chřipky a nachlazení, se sportovní aktivity rozhodně nedoporučují.

Když vám trenér radí zhubnout, hned ho poslechněte.

  • Trenéři, ať již v posilovně, anebo u jakéhokoli sportu, vás mají vést a motivovat. Ale otázka vaší váhy souvisí se zdravím, a proto byste o ní měla mluvit s lékařem. Přemíra cvičení v kombinaci s drastickou dietou může vést k vyčerpání a kolapsu, proto pozor na ni!

Zátěžové sportovní aktivity snižují riziko osteoporózy.

  • Není to pravda. Samotné cvičení vás před osteoporózou rozhodně neochrání. Roli hraje kombinace několika faktorů, jako je zdravá strava a přiměřená váha. Naopak diety zaměřené na nízký obsah tuku a nedostatek mléčných výrobků osteoporóze jen nahrávají. Pokud tedy opravdu hodně sportujete, dbejte o to více na vyvážené složení stravy a poraďte se se specialistou.

Denní trénink je nezbytný pro dobrý výkon.

  • Také patříte mezi ty, kdo denně chodí do posilovny, aby se udržely ve formě? Anebo si každý den chodíte zaběhat, abyste nevyšla ze cviku? Možná svému tělu spíše ubližujete. Také se totiž někdy potřebuje regenerovat a nabírat sílu. Pokud si den nebo dva dáte pauzu, jen všemu prospějete.

Sportovci, kteří zdravě vypadají, zdraví jsou.

  • To, jestli je člověk zdravý, od pouhého pohledu nepoznáte. Lidé, kteří aktivně žijí a vášnivě sportují, mohou mít více zdravotních problémů, než si myslíte, i když před okolím je nedávají najevo. Proto je důležité řídit se heslem: Všeho s mírou!

Není nic lepšího než cvičení. Čím více, tím lépe.

  • Pokud nejste vrcholová sportovkyně a neživíte se touto aktivitou, rozhodně není pravdou, že by vám hodiny sportu denně přinesly nějaké benefity. Lékaři doporučují sportovat tři až pětkrát týdně, ne více jak třicet minut v hodině a dělat si mezi aktivitami přestávky. Nic se nemá přehánět, ani sport.