Oprašte své čisticí dovednosti pomocí našich deseti tipů:

1. Vyberte si správný kartáček

Je logické, že pro správné čištění zubů je výběr kartáčku zásadní. Zarážející množství lidí přesto používá zubní kartáček, který pro ně není vhodný. Při výběru byste měli zvážit například velikost svých úst. Pokud je musíte nepřirozeně otevřít, aby se vám do nich kartáček vešel, pravděpodobně bude moc velký. Stejně tak by vám měl padnout pohodlně do ruky. Berte v úvahu, že jej budete používat často. Stejnou pozornost věnujte štětinám. Ačkoli velká část zubařů brojí za tvrdé kartáčky, pokud máte citlivé dásně, mohly by způsobit jejich poranění. Americká zubní asociace (ADA) doporučuje kartáček s měkkými štětinami.

Elektrický, nebo manuální? To záleží na vašich preferencích a hlavně finančních možnostech. Elektrické kartáčky mohou čistění zubů usnadnit. Zejména těm, kteří trpí artritidou nebo jinými potížemi s motorikou. Pokud ale máte ruce v pořádku a osvojíte si základní pravidla správného čištění zubů, i manuální kartáček vám bude dobrým (a levnějším) pomocníkem.

2. Dejte tomu čas

Jak často si zuby čistíte? Minimum je dvakrát denně. Třikrát je lepší. Co se týče délky, zuby byste si měli čistit vždy nejméně dvě minuty. Pokud se vám to zdá mnoho, rozdělte si ústa do čtyř sekcí a každé věnujte 30 sekund. Některé elektrické kartáčky mají vestavěné stopky a umí zapisovat délku čištění do vašeho smartphonu. Aby vám čas při čištění lépe utíkal, zkuste třeba sledovat televizi.

3. Nic se nemá přehánět

Čistění zubů častěji než třikrát denně oslabuje zubní sklovinu a poškozuje dásně. Stejně tak to může dopadnout, budete-li na zuby moc tlačit nebo si je čistit příliš dlouho. Buďte něžní. Odstranit zubní plak nevyžaduje kamenickou práci. Elektrické kartáčky mají tu výhodu, že nastaví intenzitu a sílu čištění za vás.

4. Perfektní technika

V délce i četnosti čištění bychom měli jasno. Ještě důležitější je ale správná technika. Široké tahy ze strany na stranu mohou poškrábat dásně a narušit zubní sklovinu. Držte kartáček v úhlu 45° k dásním a provádějte krouživé pohyby. Tím odstraníte plak a zároveň namasírujete dásně. Čištění každého zubu zakončete jedním tahem shora dolů. Nezapomeňte na těžko přístupná místa, vnitřní stranu zubů, zadní část stoliček a jazyk. Na mezizubní prostory používejte mezizubní kartáček nebo zubní nit.

5. Střídejte to

Začínáte s čištěním vždy na jednom místě? Podle dentistů v tom nejste zdaleka sami. Právě naopak. Přitom střídání startovací pozice dopomáhá k udržení pozornosti po celou délku čisticího cyklu. Budete-li čistit zuby stereotypně, můžete se dříve začít nudit a přestat tak sledovat, jestli jste vyčistili opravdu všechna místa.

6. Nenechte váš kartáček o samotě

Podstatný je i moudrý výběr dalších produktů, které umí udržet vaše ústa ve formě. Dbejte na druh zubní pasty. Značky, které slibují, že po jejich použití budou vaše zuby bělejší než čerstvě padlý sníh, nejsou vhodné k pravidelnému použití. Bělicí částečky mohou být škodlivé. Pravidelně používejte tradiční pastu na zuby s co nejvyšším obsahem fluoridu a pokud toužíte po bělostných zubech, občas to proložte bělicí pastou. Na závěr čištění používejte ústní vodu, rovněž s vysokým obsahem fluoridu.

7. Kontrolujte si kyselost v ústech

Energetické nápoje, dietní limonády, káva a kyselé bonbony - ale dokonce i zdravé věci jako jablečný a pomerančový džus - v sobě obsahují kyselinu, která změkčuje zubní sklovinu. Pokud máte slabost pro kyselé dobroty, zuby si čistěte nejdříve půl hodiny po mlsání. Tím získají dostatečný čas na regeneraci. Mechanický pohyb při čištění zubů je totiž dokonalý návod na narušení změklé skloviny.

8. Čistota půl zdraví

Vyplachujete svůj kartáček po každém čištění? Měli byste. Bakterie z úst a zubů na něm v opačném případě mohou zůstat. Zbytky zubní pasty zároveň způsobí tvrdnutí štětin kartáčku. Takže vyplachovat, prosím!

9. Kam s ním?

Většina z nás ukládá svůj kartáček v koupelně. Což není to nejčistší místo v domě. Raději ho proto ukládejte do kelímku, než abyste ho nechávali volně na umyvadle. Zároveň si pohlídejte, aby se nedotýkal jiných kartáčků. Obě situace mohou způsobit přenos bakterií. Kartáček nenechávejte vlhký, i to přispívá k jejich množení. Ideálně používejte plastový kryt, který umožňuje proudění vzduchu.

10. Nechte ho jít

Jak starý je váš kartáček? Dentisté doporučují kupovat si nový každé 3 až 4 měsíce. V jaké je kondici, to poznáte podle štětin. Jakmile ztratí svou původní pružnost, je čas na změnu. Takové štětiny totiž nemají šanci vyčistit vaše zuby tak, jak je třeba. Pokud si stále nejste jisti, jaký kartáček koupit, zeptejte se svého zubaře.