Představte si, že vaše duše je jako nádrž u auta. Pokud je prázdná a bliká červené světýlko, natankujete. Také naše duše má zásobník energie a signalizuje výstražná znamení – poruchy spánku, podrážděnost, problémy se srdcem. To jsou první znaky přetížení neboli alarmující signály počínající deprese.

Jak se vyrovnat se stresem?

Náš zásobník energie se plní různými faktory – rodina, sport, koníčky, zdravá výživa. Každý z nich dodává různé množství energie. Důležité je, aby žádný nevypadl. Představte si stůl se čtyřmi nohami – pokud se jedna ulomí, stůl se nakloní, ale ještě nepadá. Kdyby měl ale stůl od začátku pouze tři nohy, okamžitě by se složil.

Kafe.cz zjistilo

Depresivní lidé zůstávají viset v myšlenkovém světě a zaplétají se do spirál strachu. Proto je tak důležité dostatečně odpočívat a dobíjet energii těla.

Depresi můžeme předcházet

Sportem

U lidí se sklonem k depresi je narušena síť nervových vláken u mozku. Sport tuto síť povzbu-zuje. Dobré je především běhání, plavání a jízda na kole.

Rodinou

Pro naše dobití energie je důležitá rodina i přátelé. Běžte se odreagovat do kina, tancem či pouhým posezením v hospůdce s uvolněnou atmosférou.

Zdravou stravou

Britská studie dokazuje, že lidé, kteří často konzumují jídlo z fast foodů (pizza, hamburger, hranolky) mají až o 60 % vyšší riziko onemocnění depresí než ti, kteří jí zdravě.

Zálibami

Koníčky jsou oblastí, ve které člověk neusiluje o dosažení nejlepšího výkonu. Najděte si takového, který nemá nic společného s vaší každodenností. Malujte, sbírejte mince, luštěte sudoku, hrajte šachy či skládejte puzzle. Vaše tělo i mysl se krásně uvolní a vaše tělo dobije baterky.

Kafe.cz doporučuje

Máte podezření, že trpíte depresí? Otestujte se!

Část A (Kladná odpověď alespoň na dvě ze tří následujících otázek)

  • Jste nadměrně a neobvykle smutná po většinu dne a téměř každý den po dobu dvou posledních týdnů?
  • Ztratila jste zájem a radost z věcí, které vás obvykle těšily?
  • Cítíte se jako bez energie a nadměrně unavená?

Část B (Kladná odpověď alespoň na jednu až dvě z následujících sedmi otázek, aby celkový počet byl čtyři kladné odpovědi na uvedených deset otázek)

  • Ztratila jste svou obvyklou sebedůvěru, nebo se cítíte méněcenná vůči jiným lidem?
  • Děláte si nadměrné výčitky z maličkostí, nebo máte pocit těžké viny?
  • Vnucují se vám myšlenky na smrt, nebo sebevraždu?
  • Ztratila jste schopnost soustředění a rychlého rozhodování?
  • Máte zpomalené pohyby a reakce, nebo jste nadměrně a nepřiměřeně neklidná?
  • Trpíte nespavostí?
  • Trpíte nechutenstvím s váhovým úbytkem?

Hodnocení

Pokud zodpovíte kladně alespoň čtyři z celkových deseti otázek a jsou-li z toho současně dvě z prvních tří odpovědí kladné, je zde určité podezření na depresivní poruchu. Vyhledejte proto psychiatra, který jediný může toto podezření potvrdit či vyvrátit.

Zdroj: pfizer.cz