"Milý deníčku, dnes jsem Ho opět potkala. Tmavé vlasy mu cuchal vítr a zdálo se mi, že se na mě usmál..." Ne, psaní deníku už dávno není činností vhodnou pouze pro nešťastně zamilované pubertální slečny. Užitek z něj může mít téměř každý - ať už proto, že momentálně prožívá náročné období, nebo chce prostě jenom zachytit mizející okamžiky.

  • Psychologové vědí, že psaní deníku prospívá naší duši.

Není divu, že deník je povinnou součástí různých terapií - například v komunitách, kde se léčí bývalí narkomani. Vyjádříme-li své pocity na papíře, pomůže nám to pochopit je (už to samo o sobě někdy stojí za to), utřídit si myšlenky a podívat se na své trápení z odstupu.

Drtivá většina lidí ale nemá čas vylévat si srdce v sáhodlouhých elaborátech. "Nepřinutím se dělat si zápisky každý den, byla by to jenom další otravná povinnost navíc," namítne téměř každý z nás.

  • Deník naštěstí může mít mnoho podob.

A sešit s hustě popsanými stránkami je jen jednou z nich. Pro přepracované a pro ty, kteří se nevyžívají v psaní dlouhých textů, existuje hned několik alternativ.

Deník jednou větou

Každý den si zapište pouze jednu větu, kterou popíšete nejintenzivnější zážitek dne. Nemělo by se jednat o obecné shrnutí typu: "Dnešní den nestál za nic." Spíše se snažte vypíchnout tu nejsilnější emoci, nejbarvitější výjev nebo nejzajímavější výrok, který jste slyšeli. Například: "Cestou do práce jsem z okna tramvaje pozorovala východ slunce a byla to taková nádhera, že mě přestala bolet hlava." Nebo: "Martin mi dnes večer pochválil nový účes. Uvědomila jsem si, že mi na jeho mínění pořád záleží."

Deník plný díků

Každý večer si zapište tři (nebo pět) věcí, které vás dnes potěšily nebo rozesmály, zkrátka které, byť na malou chvilku, rozzářily váš den. Byť by to byl jinak naprostý "den blbec". Může se jednat o nejnepatrnější maličkosti: dobrá snídaně, milá SMS od kamarádky, hezké počasí nebo jednička v žákovské vašeho dítěte. Už samotné sepisování tohoto seznamu vás přesvědčí o tom, že život není tak příšerný, jak se vám zdálo ještě před chvilkou. A postupem času z vašich zápisků vznikne doslova zásobárna pozitivního myšlení.

Fotodeník

Noste s sebou digitální fotoaparát a zachycujte jím každodenní maličkosti. Jen je nutné fotografie často třídit a opatřovat popiskami dřív, než zapomenete, za jakých okolností vznikly.

Deník snů

Zápisník, do něhož zaznamenáváme své noční sny. Důležité je mít ho i s tužkou po ruce na nočním stolku, abychom mohli útržky nočních obrazů zapsat ihned po probuzení. Jakmile totiž vstaneme, většinou se z hlavy rychle vytratí.

Tip KAFE.cz

Jak si zapamatovat své sny

Kronika

Poněkud náročnější varianta, kombinující deník a fotoalbum. Můžete v ní zachycovat "dějiny" své rodiny nebo celé obce.