Pokud se rozhodnete chovat exotické plazy, pak je terárium první a nezbytnou věcí, kterou doma musíte mít. Jak to ale udělat, aby nevypadalo jen nudně a fádně a váš mazlíček měl prostředí, které hned tak někdo nemá? Poradíme vám, jak vytvořit zadní stěnu, která celé terárium krásně oživí...

Materiál

K tomu, abyste terárium mohla zkrášlit, budete pro začátek potřebovat PVC, polystyren, lepidlo na dlaždice a silikon. Vnitřek terária nejprve polepte polystyrénem o síle 30 mm. Tak skryjete i technické součásti, třeba mřížky od odvětrávání, které lehce kazí estetický dojem. K přilepení použijte obyčejný bezbarvý silikon. Oblíbeným a praktickým materiálem pro tvoření zadní stěny je PVC. Pořiďte si kousek ve velikosti zadní stěny terária a pro zpevnění ho natřete lepidlem na dlaždice.

Nákupní seznam Kafe.cz
PVC (ve velikosti zadní stěny terária)
Polystyren (síla 30 mm)
Lepidlo na dlaždice
Bezbarvý silikon
Primalex + tónovací barvy
Štětce
Nůž
Jemný písek

Iluze na zadní stěně

Z kousků polystyrenu vytvoříte za pomoci silikonu, kterým ho budete lepit, iluzi skály. Modelujte výčnělky, ale myslete na pohyb zvířete v teráriu a nedělejte je příliš velké. Tvořte nejen převisy, ale také různé úkryty, které váš gekon jistě uvítá.

Nechte to zatvrdnout

Po opracování zadní stěny do co nejpřirozenějších tvarů, rozmíchejte lepidlo na dlaždice do řidší formy. Při nánosu se dobře dostane také do spárů. Potom štětcem naneste lepidlo na polystyren. Nanáší se celkem čtyři vrstvy. Mějte na paměti, že doba schnutí jednotlivých vrstev je dlouhá, kolem 4 až 6 hodin, takže s výtvorem nespěchejte. Do druhé nebo třetí vrstvy přimíchejte trochu jemného písku, povrch bude působit autentičtěji.

Barvení

Finální část výroby představuje barvení, použijte obyčejný primalex a do něj přimíchejte tónovací barvy. Trefit přesný odstín je většinou potíž, proto ušetříte čas a možná i peníze, když si necháte namíchat litr barvy profesionály. Řidší barva se lépe vpije do povrchu a nevytvoří lesklý film. Bohatě stačí jedna vrstva barvy. Když natřete světlou modrou strop terária, vytvoříte další iluzi, oblohy.

Tipy Kafe.cz: Může se vám hodit: