Avokádo. Za tímto zvučným názvem se skrývá poněkud podivný plod, českému člověku připomínající nezralou hrušku. Ale nezůstávejme jen u hrušky - například starým Aztékům, kteří avokádo „objevili“, evokovalo tvar mužského varlete. Snad právě proto jej hojně používali jako sexuální stimulant.

Vitaminová bomba

Jestli má avokádo skutečně afrodiziakální účinky, potvrdit nemůžeme. Nicméně jedno je jisté - jde o velmi zdravou záležitost, která dodá vašemu tělu proteiny, vitaminy (A, B1, B2, B6, C, E) a minerály (obzvláště železo, vápník, fosfor, draslík). Tedy, pokud přemůžete prvotní ostych a avokádo zařadíte do svého jídelníčku, zaručeně uděláte dobře.

Avokádo je lék

Kromě vitaminů, minerálů a proteinů má avokádo i další bonusy. Tak třeba snižuje cholesterol, proto ho ocení všichni, kdo trpí kardiovaskulárním onemocněním. Ideální je prý i při léčbě „zhuntovaných“ jater po žloutence. Podle japonských vědců má totiž blahodárné schopnosti je rychle regenerovat.

A do třetice všeho dobrého: Avokádo je vhodnou pochoutkou i pro těhotné ženy - hruškovité plody totiž obsahují dostatečné množství folátů, které jsou nezbytné pro zdravý vývoj plodu...

To je (skoro) maso!

Avokádo určitě zkuste, i pokud jste se z jakéhokoliv důvodu rozhodli omezit (nebo naprosto vypustit) masitá jídla.

Ovoce totiž obsahuje bílkoviny, ale především 20 % tuku, a to ve formě nenasycených mastných kyselin. To znamená, že jde o tuky, které tělo neukládá, tudíž po nich nepřibíráte. Proto je avokádo i vhodnou alternativou pro ty, kteří trpí nadváhou a chtějí pár kilo shodit.

Avokádo: Váš domácí greenhorn

Ale pozor - abyste mohli čerpat všechny tyto výhody, potřebujete mít doma pěkné, zralé a čerstvé avokádo. V obchodě ho však asi nenajdete. Spousta těchto „zelenáčů“, se kterými se na pultech setkáte, se dováží ze Španělska či Izraele. Bohužel jsou povětšinou nezralé, takže tvrdé jako kámen.

Abyste si z takového „vzorku“ mohli vypiplat „své avokádo“, potřebujete obyčejný papírový pytlík nebo noviny, do kterých „tvrďáka“ zabalíte. Ovoce pak nechte odpočívat dva tři dny v chladu. Ale dbejte na to, aby teplota při uskladnění nepřesáhla deset stupňů Celsia - v tomto případě hrozí, že váš „poklad“ zčerná!

Jak na něj?

Jinak s avokádem je docela jednoduché pořízení. Pro zpracování ho stačí jen omýt, podélně rozkrojit, vyjmout pecku a pokapat citronem (to proto, aby dužina nezčernala). Pak už záleží jen na vás, jak s ovocem naložíte. Ideální je do salátů, pomazánek, polévek, dresinků, ale i jako obloha ke studeným či teplým jídlům.

Přítel na „horší časy“

Pokud se vám stane, že avokádo celé nespotřebujete, můžete ho do druhého dne uchovat v ledničce.

Důležité však je, abyste v ovoci ponechali pecku, pak ho celé pokapali citronem a vzduchotěsně zabalili. Avokádo lze i zamrazit: zbavte ovoce slupky a dužinu rozmačkejte a pokapejte citronem, aby nezčernala. Směs dejte do plastové dózy a uchovejte v mrazáku.

Mohlo by vás také zajímat: Máslo: Dobré rady nad zlato