Letos v dubnu zde bylo slavnostně představeno historicky první slámové víno z ročníků 2009 a 2010. Na místě zpracované cuvée Ryzlinku vlašského a Tramínu červeného se vyznačuje příjemnou vůní růží a rozinkovou chutí.

V květnu byl představen i ročník 2011. Díky loňskému teplému podzimu je nyní možné ochutnat nejen vína suchá, ale i polosuchá a polosladká. Významná ocenění získalo například Rulandské modré ve výběru z hroznů - stříbrnou medaili Jarovín Rosé, stříbrnou medaili na výstavě vín Zlechov a stalo se Championem výstavy vín v Rohozci.

Rulandské šedé ve výběru z hroznů obdrženo zlatou medaili na Prague Wine Trophy. Pozornost si zaslouží pokřtěný Ryzlink rýnský kabinet a Rulandské modré rosé Pozdní sběr.

Vinice s historií

V těsné blízkosti vinice sv. Kláry se nachází vinice Salabka založená už ve 13. století. Z ruční produkce pochází například Neronet 2007 - fortifikované víno, které zrálo tři roky v barrikovém sudu.

Další vinohrad Máchalka najdete na svahu pod Prosekem. Od roku 1996 se o něj stará Vinařské družstvo svatého Václava. Vyhlášená vinice je Grébovka v Havlíčkových sadech na Vinohradech, jež se začala obnovovat počátkem 90. let. Od roku 2009 se hrozny zpracovávají přímo v místním sklepě. Tradicí se staly ochutnávky v tamním Viničním altánu.

Nejjižněji leží Modřanská, kterou obhospodařuje od roku 1986 několik desítek vinařů na malých parcelách. Každý vyrobí pouze 150 až 200 l vína, takže bohužel nejsou na prodej. Loni se také poprvé sklízela réva pod Pražským hradem na Svatováclavské vinici, která byla obnovena před čtyřmi lety.

Podle legendy jde o nejstarší vinohrad v Čechách, jejž obdělával patron české země, kníže Václav. Nyní jsou zde vysazeny Ryzlink rýnský a Rulandské modré (Pinot noir), dvě nejušlechtilejší odrůdy severních vinařských oblastí.