Mám hezkou a schopnou dceru Barboru. Vystudovala vysokou školu s červeným diplomem, má skvěle placené zaměstnání a spoustu přátel - podotýkám že většinou bezdětných.

Každý rok si dopřává drahé dovolené, miluje adrenalinové sporty. Má krásný byt a nedávno si pořídila auto svých snů. Miluje ho, jako by to bylo její dítě. Báře bude už 36 let a nemá ani stálou známost.

V dceři problém není!

PhDr. Petr Šmolka, psycholog, Poradna pro rodinu Praha 12

  • Obávám se, že Blanka svým „žalováním“ na dceru najde mezi čtenáři řadu sympatizantů. Už proto, že stále žijeme v zajetí představ o tom, co je a co není správné. Barbora se tak stane snadným terčem: někdo vypíchne její sobectví, jiný se negativně vymezí vůči popisovanému konzumnímu stylu života, další bude hledat příčiny ve výchově. V názorech většiny je totiž mateřství vnímáno nejen jako naplnění přirozených biologických potřeb, ale i jako téměř „vlastenecká povinnost“.
  • Každá žena však má právo rozhodnout se zcela svobodně, zda matkou být chce, či nechce. A jediné, z čeho by při tom měla vycházet, je její vlastní pocit a přání. Bylo by přece pošetilé, pokud by v tak zásadní volbě měla plnit „zakázku“ okolí včetně přání potenciálních prarodičů.
  • Věřte mi však, že Blanku plně chápu. A nejen kvůli těm krásným chvílím, které můžu prožívat s vlastními vnoučaty. Zároveň ovšem vím, že tlakem nic nezmůžeme. Natož pak jakýmkoli obviňováním. Ať už by označeným viníkem byl kdokoli.
  • Blance proto radím: nespekulujte nad důvody dceřiny volby, ale plně ji respektujte! Mimo jiné i proto, že dítě nenarozené je na tom lépe než nechtěné. Stále je ještě jistá naděje, že Bára svůj postoj změní, jen byste se k ní neměla příliš upínat. Natož pak dceru k něčemu nutit. Není přece dementní a všechno, co jí říkáte, ví sama dobře i bez vás.
  • Blanka si možná vůbec neuvědomuje, že dceru vlastně odmítá přijmout takovou, jaká je. Co by bylo jinak, kdyby nemohla mít děti třeba ze zdravotních důvodů? Měla by tedy přestat pozorovat babičky s vnoučaty a začít si všímat raději třeba pejskařů. Pak bude jen na ní, zda si také nějakého mopslíka nebo vlkodava pořídí.