• Předškoláky naučte, že si nesmí házet věci jen tak do nákupního košíku, a vysvětlete, že karta, kterou nakupujete v obchodě, není kouzelná a bezedná. Vysvětlete, jak se na kartu peníze dostaly. Pořiďte jim starou dobrou kasičku a na drobných ukazujte v obchodě, co si za pět, deset či padesát korun lze koupit. Jak peníze z kasičky rychle mizí, když se jen utrácí. Občas tam dítěti vhoďte minci, když si to zaslouží, za něco, co zatím není jeho povinností.
  • Malé školáky naučte nejprve hospodařit s drobnou sumou peněz v podobě kapesného. Nejdůležitější je vlastní příklad. Pokud dítě uvidí, že příliš nepřemýšlíte, za co utrácíte, můžete očekávat, že vás bude následovat.

Naspořte dětem na studia. Poradíme vám jak: https://penize.denik.cz/stavebni-sporeni/chci-sporit-pro-dite/

  • O nakládání s kapesným školák od počátku musí rozhodovat sám. Nastavte jasná pravidla, k čemu bude kapesné sloužit, ale potom už nezasahujte. Mělo by být tedy výhradně na něm, za co peníze utratí. Prvňáčkovi dávejte zhruba desetikorunu týdně a zaveďte i pravidelný čas, kdy se kapesné předává, a ten dodržujte. S vyšší třídou kapesné adekvátně zvyšujte, ale na prvním stupni postačí opravdu “kovové”.
  • Dětem na druhém stupni se doporučuje dávat kapesné v hodnotě 300 korun na měsíc. A co když dítě se svými penězi nevystačí? Rozhodně mu hned nenavyšujte příděl, musí samo hledat chyby v hospodaření se svým kapesným. Jen tak bude nad každou vydanou korunou přemýšlet.
  • Tady je ideální vysvětlit, že vy máte na domácnost také určitý pevně stanovený obnos a že kdybyste se chovali stejně jako on, bude k večeři suchý chléb a do školy půjde místo autobusem pěšky, protože nezbyly peníze na benzín do auta nebo na jízdenku.
  • Svojí důsledností je naučíte hospodařit s omezenou částkou, která s trochou nadsázky simuluje domácí rozpočet. Zjistí, že je nutné plánovat příjmy i výdaje, vnímat otázku financí v souvislostech, bezhlavě nenakupovat a nadřazovat své potřeby před svými přáními.
  • Se školními dětmi se bavte o chodu vaší domácnosti, vysvětlete principy spoření, kdy a za jakých podmínek je možné si půjčit peníze, proč je třeba vracet dluhy a jaké sankce lidem hrozí při nesplácení závazků. Na příkladech jim ukažte, jak to funguje, protože téhle investice do jejich finanční gramotnosti nebudete v budoucnu litovat.

Chcete spořit dětem? Jednotlivé nabídky porovnáte ZDE.