Vánoční pohlednice Konta Bariéry

Netradiční trojrozměrné vánoční pohlednice vydává Konto BARIÉRY již od roku 1996. Jejich autory byli Vlastimil Zábranský (2x), Adolf Born, Libor Vojkůvka, Naděžda Kotrčová, Jiří Anderle, Jan Pacák, Alexandra Dětinská, Jiří Trnka, Josef Lada, Iva Hüttnerová, Emma Srncová, Josef Paleček, Jiří Slíva a další. Letos je její autorkou výtvarnice Alena Mazochová. Za 20 Kč je bude možné koupit na většině pošt a v Globusu.

  • Příjem z prodeje celoročních a vánočních pohlednic dosáhl od roku 1996 do listopadu 2010 více než 18 mil. Kč. Z této částky byly financovány bezbariérové úpravy ve 167 mateřských, základních, speciálních, pomocných, zvláštních a středních školách a učilištích.

Souprava pro matku a dítě

Souprava pro matku a dítě je zařazena mezi DÁRKY PRO ŽIVOT, jejichž zakoupením mohou také čeští příznivci podpořit programy UNICEF ve prospěch znevýhodněných dětí. Dárky pro život jsou konkrétní humanitární pomůcky, které UNICEF používá v programech pomoci dětem. Ten, kdo jej symbolicky zakoupí, obdrží certifikát, který osvědčí druh a hodnotu zakoupeného daru. Předmět potom bude dodán přímo na pomoc dětem v některé ze 157 zemí, kde UNICEF trvale pomáhá.

DÁRKY PRO ŽIVOT za 1 655 Kč je možné zakoupit:

  • celoročně na www.darkyprozivot.cz a v pražské prodejně UNICEF
  • v předvánočním období (do 22. 12. 2010) v prodejních stáncích UNICEF v IKEA (v Praze, Brně a Ostravě), v pražském nákupním centru PALLADIUM a v prodejnách sítě Max Praga.

Akwaaba pro Ghanu

Co si přejí vaše děti najít pod vánočním stromečkem? Playstation, nový počítač nebo auto na ovládání? Když se dobrovolník Vláďa zeptal dětí z jednoho sirotčince v africké Ghaně, kde momentálně už potřetí pomáhá, odpověděly mu, že by si přály jablko, pomerančový džus nebo nový ručník.

  • Akwaaba je sdružení dobrovolníků, kteří ve svém volném čase a na vlastní náklady pomáhají CROC. Kromě zmíněné školy zorganizovali a uhradili např. HIV a nutriční testování a nyní se podílejí na stavbě nové budovy sirotčince. Více informací a odkazy na blogy jednotlivých členů najdete na www.akwaaba.cz. A nyní před Vánoci můžete i něco vyhrát.


Vánoční bazar v Mokré čtvrti se vrací!

Do Divadla DISK se po roční pauze 17., 18. a 19. prosince 2010 vrátí populární Vánoční bazar v Mokré čtvrti. Charitativní prodejní akce pro širokou veřejnost, jejíž výtěžek půjde na konto Nadace Terezy Maxové dětem a dalších charitativních projektů, budou opět pořádat herečky Aňa Geislerová, Tatiana Vilhelmová a režisér Peter Serge Butko. Akce bude zakončena jako obvykle koncertním večírkem s názvem Snesitelná lehkost pití v Lucerna Music Baru 20. prosince 2010.

  • Možnost darovat věci do Vánočního bazaru budou mít zájemci 17. prosince od 10.00 do 20.00 hodin v Divadle DISK DAMU v Karlově ulici v Praze. Charitativní prodej bude probíhat od 18. do 19. prosince od 10.00 do 20.00 hodin a 20. prosince na večírku v Lucerna Music Baru oznámí organizátoři výši částky získané během letošního ročníku Bazaru. Další informace a aktuality se můžete dozvědět na webových stránkách www.vanocnibazar.cz.


Patrik Eliáš pro UNICEF

Výtvarný fotograf Petr Ulrych představil kalendář autorských fotografií s titulem Patrik Elias: My New York, nad kterým převzal patronát hokejista NHL a vyslanec dobré vůle UNICEF Patrik Eliáš. Celý výtěžek z jeho prodeje je určen na očkovací kampaň UNICEF.

  • Nástěnný kalendář Patrik Elias: My New York obsahuje 13 velkých černobílých fotografií, včetně titulní, tištěné vysoce kvalitním ofsetovým tiskem (černý duplex, lesklý lak přes foto, metalická stříbrná v kalendáriu). Kalendář má rozměry 60 x 47 cm a je uložen v ochranném obalu. Za prodejní cenu 390 Kč je v prodeji v e-shopu UNICEF na www.unicef.cz a nákupních centrech IKEA a Palladium Praha. Výtěžek z jeho prodeje je určen na očkovací kampaň pod patronátem UNICEF.

Nadace Člověk v tísni rozdává kuřata a kozy

V Africe a Asii běhá šest tisíc kuřat od lidí z Česka. K Vánocům je můžete darovat i vy! Díky humanitárnímu e-shopu Skutečný dárek rozdal Člověk v tísni 634 koz, 6 422 kuřat, 45 363 sazenic ovocných stromů a mnoho dalších darů pro obyvatele nejchudších zemí planety. Letos mohou dárci z Čech a Moravy nově darovat oslíka s povozem nebo míče dětem na Haiti.

Humanitární e-shop Skutečný dárek se stal nejúspěšnější dlouhodobou kampaní Člověka v tísni. Lidé si díky němu mohou vybrat konkrétní pomoc hned v několika zemích a darovat ho jako neobvyklý vánoční dárek svým přátelům a známým. Nakoupená zvířata, školní pomůcky a vodní pumpy začaly za posledních dvanáct měsíců pomáhat lidem v deseti zemích Evropy, Afriky a Asie.

Adopce na dálku® Charity Praha

V současné době pomáhá díky programu Adopce na dálku® více než 17.000 dětem v Indii, Ugandě, Kongu, Zambii a Bělorusku. Jedná se o děti z nejchudších rodin, které z finančních důvodů dříve nemohly chodit do školy a nebo by školu ze stejných důvodů musely předčasně opustit.
Za roční částku od 4 900 do 8 500 Kč (částka závisí na oblasti a typu školy) získá dítě školné, školní pomůcky, uniformu a základní zdravotní péči. 20 % daru podporuje prostřednictvím menších i větších projektů rozvoj komunity, ve které dítě žije.

Dítě píše svému dárci 2 dopisy ročně, jednou ročně dárce obdrží školní vysvědčení s aktuální fotografií dítěte. Podporovat dítě může nejen jednotlivec, ale i rodina, skupina přátel, třída, farnost, škola nebo firma. Více informací o programu Adopce na dálku® naleznete zde.

  • Budeme velmi rádi, rozhodnete-li se pomoci některému z potřebných dětí. V tom případě využijte naší databáze dětí na internetových stránkách Charity Praha, databáze dětí je aktualizována každý týden.

Módní tip KAFE.cz

Dát najevo zájem o dobrou věc a zároveň jít s módou? Kdo by to nechtěl? Svou pomoc při tom tentokrát poskytne herečka a modelka Charlize Theron a pop-rockový hudebník Udo Lindenberg. Připravili své vlastní motivy ve prospěch dobročinné kampaně „Whatever It Takes“, kterou organizuje nadace „21st Century Leader Foundation“ pro podporu projektů mezinárodní pomoci po celém světě. Charitativní trička od 6. prosince 2010 v síti obchodů Tchibo.

Vánoční ozdoba Nadace Divoké husy

Od začátku adventu je možné na www.divokehusy.cz přispět netradiční formou na podporu projektů Nadace Divoké husy. Každý si může vybrat vánoční ozdobu, která se mu nejvíce líbí, a přispět tak těm, kteří to nejvíce potřebují. Interaktivní vánoční strom nabízí osm různých přání, přičemž výše příspěvku záleží na každém dárci. Prostřednictvím Divokých hus je možné podpořit například opravu výtahu v hospicu, zakoupit hudební nástroje do nízkoprahového klubu, pomoci dovybavit sociální firmu, kde získávají lidé s mentálním postižením pracovní zkušenosti, či nákupem speciálních polohovacích křesel zpříjemnit pobyt obyvatelům domova pro seniory. Kdo nemá přístup na internet, může přispět i prostřednictvím dárcovské SMS ve tvaru DMS HUSY na číslo 87777. Cena jedné DMS je 30 Kč, Divoké husy obdrží 27 Kč.

Tip KAFE.cz

V pražském obchodním centru Šestka, v Praze – Ruzyni, byl nedávno přistavěn červený sběrný kontejner Armády spásy, do kterého mohou všichni své oblečení odkládat s dobrým pocitem, že bude dále využito a navíc pomůže. Kromě oblečení se do kontejneru mohou odkládat také hračky, se kterými si už naše děti nehrají, děti z azylových domů za ně budou velmi vděčné. Kontejner umístěný u vstupu z krytého parkoviště bude v průběhu roku pravidelně odvážen a jeho obsah Armáda spásy využije tam, kde to bude zrovna třeba.

KAFE.cz zjistilo

Dětem z center náhradní rodinné péče Klokánek (zařízení Fondu ohrožených dětí) po celé republice každoročně pomáhá Strom splněných přání v brněnském nákupním a zábavním centru Olympia. Bezmála čtyři stovky dětí z Klokánků na začátku listopadu nakreslilo svůj dopis Ježíškovi, ve kterém si přály vždy dva dárky. Jejich dílka jsou až do 19. prosince rozvěšená pod zářícím Stromem splněných přání, kde čekají na svého Ježíška, který tak dětem do Klokánků o Vánocích přinese až osm set dárků! Tím Ježíškem se může stát kdokoliv, stačí jen vybrat přání, zakoupit konkrétní dárek - děti si přejí všechno možné, od maličkostí, jako jsou pastelky, míče, kosmetika, až po počítačové hry a oblečení - a předat jej hosteskám u Stromu přání. Po skončení dobročinné sbírky, 19. prosince, jsou všechny dárky náležitě zabaleny a hbitě rozvezeny do všech osmnácti českých a moravských Klokánků. Díky velkorysému přístupu vedení Olympie Brno, která společně s Fondem ohrožených dětí Strom splněných přání tradičně pořádá, a samozřejmě také díky vstřícnosti návštěvníků centra, i děti z Klokánků budou mít pod stromečkem svá vysněná přání.