Mám ráda tradice se vším, co k nim patří. „Kohoutovi česneku a hrachu jeho družce“ sice nedáváme, protože drůbež nechováme, ale jinak se snažíme být věrni staročeským vánočním zvykům. Krájíme jablka, pouštíme po vodě ořechové lodičky se svíčkami, zdobíme stromeček, stavíme jesličky.

Děti posílají Ježíškovi vánoční přání. Dávají je za okno a druhý den ráno kontrolují, jestli si je andělíčkové odnesli. Adélce je šest let a Jirkovi čtyři. I když dcerka už tuší, že za vánočními dárky jsou táta s mámou, babičky, dědové a všechny tety a strýcové, hraje tu milou hru na Ježíška s námi se všemi dál. Ježíšek k nám chodil, co si pamatuju, navzdory všem nekalým konkurentům, které nám různé režimy vnucovaly.

Nevyhnal ho ruský děda Mráz a zatím se to nepovedlo ani jeho americkému příbuznému Santa Clausovi, třebaže -posílen komercí - dělá, co může.

Až teprve letos je příchod Ježíška ohrožen. Můj táta se totiž na stará kolena do Santa Clause zamiloval. A důvod? „Dobromyslný stařík, který miluje děti na celém světě a rozváží jim dárky na saních tažených párem sobů - no neodpovídá snad daleko lépe představě o laskavém a štědrém vánočním poslovi než chudé mimino v jesličkách na seně?“

Přitom otec dříve také ctil naše tradice, a když jsem byla malá, stavěli jsme spolu nádherný betlém s pastýři a ovečkami. Dodnes na tu dobu s dojetím vzpomínám.

Jenže děda se rozhodl, že vnoučatům udělá v hlavě pořádek. Doba je jiná, žádá si nové hrdiny, a kdo jiný splňuje představy o hojnosti víc než vypasený růžolící Santa, který na nás kouká z každého obchoďáku?

Za svítícího Santu dal 10 tisíc

Pro děti byl Santa Claus něco jako Mikuláš, nevnímaly ho jako konkurenci Ježíška. Takže si ani neumím představit, jak jim to chce vysvětlovat. Snažila jsem se mu v jeho osvětě zabránit, ale on mě obvinil ze staromilství a udělal mi přednášku o globalizaci v kultuře. „Děti si musejí zvykat na nový svět,“ pravil nekompromisně.

Bydlíme v rodinné vilce a máme vlastní byty, ale stejně nemůžu svému tatínkovi nařídit, aby se i se Santou uklidil do svého pokoje a tam si to spolu pěkně užili. Nemůžu dětem říct, že mu trochu přeskočilo, když se rozhodl vyměnit Ježíška za Santu. Už se těší, jak dá za okno punčochu s dárky a celou vilku nazdobí svítícím Santou se saněmi a soby; už tu nevkusnou parádu dokonce koupil a dal za ni deset tisíc!

Letos k nám na Vánoce asi přijdou oba: tradiční Ježíšek rozdá dárky pod stromeček na Štědrý večer a Santa je na Hod boží naloží do červených punčoch za okno. Děti z toho budou mít v hlavě guláš, ale třeba je potěší, že dostanou dárky nadvakrát.

Ať si Santa s Ježíškem klidně podají o Vánocích ruce k smíru, byla bych ale nerada, kdyby ten vetřelec nad naším Ježíškem zvítězil!

Martina

A co vy? Také jste Ježíška nahradili Santa Clausem? Napište nám v diskusi pod článkem.

Slavní a Ježíšek

  • TEREZA KOSTKOVÁ věřila na Ježíška hodně dlouho. „V osmi letech mi z náznaků okolí začalo docházet, že Ježíšek asi není, ale pak jsem pod stromečkem objevila kolo s jemně zašpiněným sedlem a byla jsem o jeho existenci znovu přesvědčena. Říkala jsem si, že je ušpiněné proto, že na něm přijel,“ vzpomíná herečka, která vánoční tradice s Ježíškem hodlá dodržovat i se svou novou rodinou.
  • Na českou tradici nedá dopustit BÁRA ŠTĚPÁNOVÁ. „Santa Claus k nám nesmí a děda Mráz už vůbec ne. K nám může jedině Ježíšek,“ říká a vzpomíná na příhodu z dětství, kdy Ježíška dokonce zahlédla. „Jednou jsem ve velkých skleněných dveřích uviděla nějaký odraz a byla jsem přesvědčená, že to bylo Ježíškovo křídlo. Nevím, jak jsem přišla na to, že má Ježíšek křídla, ale na ten pocit nezapomenu.“
  • „Já jsem hrozně dlouho věřila na Ježíška,“ říká herečka MONIKA ZOUBKOVÁ, kterou známe především ze seriálu Ordinace v růžové zahradě. Herečka, jež se nijak netají svou vírou, v níž je odmalička vychovávána, ctí vánoční tradice dodnes, a tak Ježíšek bude dlouho chodit s dárky i za její dcerou Emmou.
  • Vánoční tradice dodržuje KAMIL STŘIHAVKA. Svátky tráví s rodinou, na stole jsou kapr a salát. A dárky? „Ty nekupujeme, nosí nám je Ježíšek,“ směje se rocker.