Jaká je vaše nejoblíbenější knížka a proč?

Z těch všech knih, které jsem přečetla, nedokážu vybrat jednu jedinou. Bohužel. Ty poslední, které si pamatuju lépe, by měly výhodu oproti těm, po kterých jsem sáhla třeba před deseti lety a už si je nepamatuji tak detailně. Rozhodně mi ale hodně utkvěl v hlavě román Kateřiny Tučkové Vyhnání Gerty Schnirch. Kruté téma, které mladá autorka skvěle a autenticky popsala. Stejně tak se mi líbila Rybí krev od Jiřího Hájíčka, oceněná Magnesií Literou před dvěma roky.

Jaká byla vaše nejoblíbenější knížka v dětství?

Nejspíš Metráček od Stanislava Rudolfa. Byla tam nadváha, sport, první láska… a šťastný konec – dost témat pro puberťačku na základní škole.

Co teď čtete?

Nedávno jsem dočetla Zlodějku knih od Markuse Zusaka. A teď už jsem ponořená do díla velmi talentované mladé autorky Petry Soukupové – Pod sněhem. Pak se chystám na Deník Anne Frankové v němčině.

Co pro vás znamená Magnesia Litera a jak jste si užila letošní ročník?

Až na to, že nám režisér prakticky od první minuty, kdy jsme vstoupili s Jirkou Havelkou (spolumoderátor) na pódium, křičel do ucha, že „tečeme“, nikoho se na nic nemáme ptát a zrychlíme předávání cen, tak užila. A moc! Je to úžasný svátek knihy a je skvělé se rok co rok přesvědčovat o tom, že zde máme tolik talentovaných spisovatelů.

Přečtete si některou z knih oceněných Magnesii Literou? Kterou a proč?

No jasně, těším se na ně. Jen nevím, kterou začít. Jestli Knihou roku, kterou se stal Básník od Martina Reinera, nebo Mlýnem na Mumie – oceněnou Literou za prózu, případně Pálenkou, která bodovala jako Objev. Ještěže se blíží prázdniny a bude víc času.

Jak nejraději odpočíváte a co vás zaručeně rozesměje?

Nejraději odpočívám s knížkou v ruce, s přáteli u dobrého jídla a pití, ve spa… A co mě rozesměje? Dovolím si lehce modifikovat – v mém případě platí spíš kdo - moji přátelé - vždycky a všude.

Co byste doporučila čtenářům?

Aby četli cokoliv, co je baví, co je obohatí nebo je přinutí k zamyšlení. A také aby mysleli pozitivně, protože pak se kolem vás dějí jen samé skvělé věci.