Když si dáte do vyhledávače jméno Solange Magnano, objeví se stovky fotografií krásky, která se jistě ne náhodou stala Miss Argentiny 1994. V zemi, kde je sice chudoba, ale přesto tu vládne kult těla, se ročně provede přes 50 000 plastických operací. Také Solange, jež v průběhu let zvládla kariéru úspěšné modelky i roli matky dvojčat, podlehla trendu krásného těla. Nejdříve si nechala operativně upravit prsa, pak ji zase trápila domnělá celulitida. Nakonec se rozhodla, že nutně potřebuje zpevnit zadek.

  • Zákroku se nebála, prošla jich už několik. Jenže tentokrát se domů nevrátila. Ze sálu ji v kritickém stavu odvezli přímo na jednotku intenzivní péče. Tři dny ji při životě udržovaly přístroje. Marně. Do úmrtního listu Solange Magnano zapsali jako příčinu smrti plicní embolii. Bylo jí 38 let.

Zabil ji silikon

Touha po dokonalém pozadí pronásledovala také dvacetiletou britskou studentku Claudii Aderotimi. Jenže zákrok v podobě injekční aplikace silikonu do hýždí není ve Velké Británii legální, a tak si dala k plánovaným 21. narozeninám dárek v podobě výletu do Ameriky. S kamarádkami odletěla do Filadelfie a zatímco ostatní dívky se vypravily na holčičí mejdan do New Yorku, na Claudii čekaly v jednom z hotelů poblíž mezinárodního letiště dvě ženy, jež měly splnit její sen. Poté, co do hýždí mladé dívky vpíchly silikon, se z pokoje vytratily. Za několik hodin je vystřídali opravdoví lékaři, kteří sem dorazili s přivolanou záchrankou.

  • Život dívky toužící po dokonalém pozadí však už nezachránili. Místo oslavy narozenin zařizovala rodina Claudii pohřeb. Vyšetřovatelé později oznámili, že se volný silikon dostal do její krve, což znamená téměř jistou smrt. Navíc byl údajně použit silikon technický, nikoli ten, který se běžně dává do prsních implantátů. Trend injekčního vstřikování volného silikonu do těla považují plastičtí chirurgové za nebezpečný hazard se zdravím i životem.

Prokletí jménem reality show

Čínské zpěvačce Wang Bei nestačilo ke spokojenosti, že se stala hrdinkou místních teenagerů. Vítězka talentové soutěže Supergirl měla odjakživa komplex ze svého obličeje a zatoužila po operaci spodní čelisti. I ona zaplatila životem za touhu po dokonalém vzhledu.

  • Chirurg během operace nenávratně poškodil několik cév a dívka doslova vykrvácela na operačním stole.

Také Carolin Ebert za sebou měla účast v reality show. V německé verzi soutěže Big Brother jí diváci díky vnadám, které si třiadvacetiletá mladá paní nechávala pravidelně zvětšovat, přiřkli přezdívku Sexy Cora. Pětkrát to vyšlo bez problémů. Pošesté, když si přála upravit velikost ňader z F na G, došlo k tragédii. Coře selhalo srdce a po devíti dnech v kómatu opustila reálný svět definitivně.

  • Vyšetřování neodhalilo chybu chirurgů. Organismus patrně nezvládl další narkózu během několika měsíců. Poté, co došlo kvůli nedostatku kyslíku k poškození mozku, nebylo možné Sexy Coru zachránit.

Operace je vždycky riskantní

Problémy, k nimž dochází během podobných zákroků, se vyskytují i u nás. V roce 2009 zemřela na prestižní klinice 30letá žena, která se podrobila plastické operaci prsou. Dvojnásobná maminka ještě po probuzení z narkózy komunikovala s lékaři, jenže zkolabovala při převozu na pokoj. Ani přes okamžitou resuscitaci se ji nepodařilo vrátit zpátky do života.

  • Nejčastější příčinou podobných tragédií je trombóza žil a následná embolie.
  • Lékaři se shodují, že pacientky, které touží po kráse, by si měly uvědomit, že každá operace je riskantní.
  • Dalším postrachem jsou alergie. Zda jí netrpíte, na to by se měl zeptat i stomatolog, než vám píchne lokální anestezii.
  • Někdy nepomůže ani podrobné vyšetření a příčinu tragédie se stoprocentní jistotou neodhalí ani následná pitva.
  • Patrně největší riziko představují sami operatéři. Z plastické chirurgie se v posledních letech stal celosvětový byznys a nejedna žena je kvůli většímu poprsí či plnějšímu pozadí ochotna udělat cokoliv. Třeba ignorovat zákazy některých druhů zákroků a odcestovat do zahraničí, kde absolvuje „naprosto bezpečné a bezkonkurenčně finančně výhodné“ lékařské zákroky.

Tip KAFE.cz

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Sedm.