S přáteli či rodinou můžete jet vlakem po celé republice nebo po zvoleném kraji bez omezení počtu najetých kilometrů za bezkonkurenční cenu. Můžete si vybrat - cestovat můžete celý den v sobotu, neděli nebo ve státní svátek. Jednu jízdenku přitom může použít až 5 cestujících (2 dospělí a až 3 děti). Jízdenka je určitě ideální na přesuny s přáteli na oblíbený festival či koncert, takhle cesta vás vyjde opravdu velmi levně. Po celé republice cestujete za pouhých 650 Kč a v regionu za 225 Kč, v přepočtu na osoby potom dospějete k velmi nízké částce, ušetříte a můžete si tedy dopřát více. Poslední sobotu v září může jízdenku dokonce použít až 5 spolucestujících bez ohledu na věk. Využijte šance cestovat levně a pozvěte své přátele. Skupinovou víkendovou jízdenku zakoupíte u pokladen Českých drah nebo pomocí praktické aplikace Můj vlak, kterou si můžete jednoduše stáhnout do telefonu či počítače.

Zřícenina skalního hradu Hřídelík

Výchozím místem ke zřícenině hradu Hřídelík na Kokořínsku je obec Blíževedly.

Z náměstí po červené turistické značce je to na Hřídelík necelý kilometr mírně z kopce, proto se sem můžeme vydat i s malými dětmi. POZOR! Červené značení by nás mohlo zmást! Na loučce za obcí odbočuje doleva z kopce. My však máme zříceninu ukrytou mezi stromy a křovisky na skalním pískovcovém bloku přímo před sebou a jdeme k ní rovně přes loučku (tvarová odbočka).

Hřídelík je volně přístupný po celý rok, do nitra hradu vede přístupová cesta podzemní chodbou. To bude pro děti jistě zážitek. Z původního hradu se zachovaly nevysoké zbytky zdí, některé místnosti byly vytesány do skály.

S většími dětmi můžeme výlet spojit s návštěvou nedalekého historického města Úštěk, kde se nalézá Muzeum čertů (otevřené v sezóně) a nebo s některou z pozoruhodných zřícenin hradů - Helfenburkem nebo Ronovem.

K Čertovým hlavám a jeskyni Klácelka

V tomto výletu si prohlédneme díla vytesaná do skal od známého sochaře 19. století, Václava Levého. Podíváme se k monumentální skalní skulptuře „Čertovy hlavy“ a do umělé jeskyně „Klácelka“. Výlet není vhodný pro kočárky.

Výlet zahájíme v obci Želízy, kde u odbočky na Dolní Zimoř zaparkujeme auto. Odtud se vydáme po modré turistické značce a vystoupáme lesní pěšinou lemovanou skalisky k Čertovým hlavám. Zpočátku je cesta poměrně strmá. Od Čertových hlav sejdeme druhou stranu kopce na okraj Želíz (směr Liběchov) a stále pod vedením modrého turistického značení pokračujeme lesem k jeskyni Klácelka.

Po zdolání nejprudšího kopce cestou ke Klácelce se vedle lesní pěšiny nacházejí dvě špatně viditelné hluboké průrvy mezi skalami. Zde je potřeba zvýšené opatrnosti! Menší děti raději povedeme za ruku. Po chvíli sestoupáme pár desítek metrů k jeskyni Klácelka.

Za vstupní železnou branou před jeskyní Václav Levý ve skalách zpodobnil vůdce husitských vojsk Jana Žižku a Prokopa Holého (vlevo) a v křesle vůdce blanického vojska Zbyňka ze Zásmuk (vpravo). Spatříme tu také spící blanické vojsko a trpaslíky. V samotné uměle vytvořené jeskyni Klácelka shlédneme na stěnách reliéfy zvířat z bajky F. M. Klácela „Ferina lišák“ a dle vzoru francouzského karikaturisty Grandvilla. Tato památka vznikla v roce 1845. Zpátky se můžeme vrátit stejnou cestou. Pokud se chceme vyhnout výšlapu přes Čertovy hlavy, tak z okraje Želíz projdeme obcí po chodníku podél silnice až k autu.

Jestli jsme na výletě s malými dětmi, je možné si výlet trochu zkrátit a zjednodušit. Zaparkovat lze také na okraji Želíz – u bytovek (blíž k Liběchovu) a k Čertovým hlavám vyjdeme pozvolnější pěšinou po jižní straně kopce. Poté se vrátíme a následujeme modré turistické značení již popsané cesty k jeskyni Klácelka.

Děti si mohou vzít s sebou baterky a pomocí nich sledovat a poznávat podobu jednotlivých reliéfů, které ve tmavé jeskyni nejsou dobře znatelné.

Zřícenina hradu Helfenburk (Hrádek) u Úštěka

Zřícenina středověkého hradu Helfenburk (Hrádek) u Ústěka se nalézá v Hrádeckém dole v okrese Litoměřice a je možné ji navštívit celoročně. Třípatrová hradní věž, z které je pěkný výhled do okolní krajiny, je přístupná jen o víkendech. Volně se můžeme pohybovat jen po nádvoří, interiéry přístupné nejsou, vstupné je dobrovolné.

K Helfenburku vede několik značených turistických cest. My jsme zvolili trasu po zelené turistické značce, která je přijatelná i pro rodiny s menšími dětmi. Při návratu ze zříceniny si můžeme cestu trochu prodloužit v rámci malého okruhu lesem. Cesta je průjezdná pouze s kočárky do terénu.

Autem dojedeme na západní okraj obce Rašovice, kde zaparkujeme. Odtud se vydáme po již zmíněné zelené turistické značce, za obcí se napojíme na polní cestu, poté kráčíme podél lesa. Na prvním (neznačeném) rozcestí odbočíme doprava na cestu mezi poli vedoucí z mírného kopce, na další křižovatce cest se dáme doleva. Lesní pěšinou jdeme strměji dolů. Turistické značení nás dovede až k samotné zřícenině Helfenburk (Hrádek) u Úštěka.

Při zpáteční cestě si můžeme výlet protáhnout o krátký okruh lesem po rovině. Ze zříceniny vede společně se zelenou turistickou značkou červené místní značení. Po vyjití z lesa na okraji polí se místní značka stáčí doprava zpět do lesa. Ujdeme po ní cca 1,5 kilometru a v místech, kde odbočuje doprava dolů z příkrého svahu, pokračujeme rovně po neznačené cestě. Po chvíli se napojíme na cestu se zelenou turist. značkou, po které jsme šli v úvodu výletu směrem ke zřícenině. Trasa výletu je zobrazena na přiložené mapě.