Nevěříte? Cvičitelky (mimochodem maminky jako vy) z fitness programu FITMAMI® - s dětmi v kondici pro vás připravily sérii cviků, které si můžete zacvičit pěkně doma nebo na běžné procházce a přitom nemusíte opouštět své děťátko ani na vteřinku. Navíc, cvičení bude bavit nejen vás, ale i vašeho drobečka. Ke každému cviku totiž přidaly tip na krátkou říkanku nebo písničku, kterou si můžete u procvičování zpívat. Cviky jsou vybrány tak, abyste je lehce zvládla i sama, pokud by vám však chybělo vedení nebo třeba příjemná společnost dalších maminek, vyzkoušejte přímo některou z lekcí vedených instruktrorkami. Po celé republice je již více než 80 míst, kde se tento úžasný program pro maminky cvičí, takže si určitě vyberete. Více na www.fitmami.cz

1. Posilování stehen a hýždí

Rozkročte se a pokrčte kolena. Větší děti můžete posadit na ramena, menší držte v klubíčku před sebou. Provádějte široké podřepy – kolena i špičky jsou vytočené ven. Opakujte 12x ve třech sériích.
Říkanka: Skákal pes, přes oves.

2. Zpevnění hrudníku a prsou

Položte se na záda a pokrčte kolena. Miminko si položte bříškem na sebe. Chytněte jej pevně kolem hrudníčku (prsty rozevřete), ne přes bříško. Pomalinku a opatrně zvedejte miminko před sebe a pak pokládejte zpět na sebe. Cvičte maximálně 8x, popř. tak dlouho, jak se tento cvik bude líbit děťátku.
Říkanka: Letí, letí, letadlo.

3. Lýtka jako baletka

Děťátko držte v náručí, starší děti si můžete posadit na ramena, ty nejstarší mohou tento cvik cvičit s vámi. Provádějte výpony na špičkách. Pokuste se jich udělat alespoň dvacet, pak si dejte pauzu a zopakujte ještě jednou. Ke konci série by to mělo v lýtkách lehce pálit.
Říkanka: Polámal se mraveneček.

4. Krásné paže

Kočárek zabrzděte, popřípadě ještě opřete o zeď (lavičku, strom apod.). Vy si před něj klekněte na kolena a rukama se opřete o spodní část konstrukce. Lokty musí směřovat ven. Pokud tento typ vzporu není u vašeho kočárku možný, použijte jako oporu lavičku nebo cvičte na zemi. Zpevněte bříško a srovnejte záda do jedné přímky (nesmí se vám prohýbat bedra). Provádějte 10 kliků a potom si na pár vteřin odpočiňte a svaly protáhněte. Opakujte 3x.
Říkanka: Leze žába po železe.

5. Dokonalý zadeček

Lehněte si na záda a děťátko si posaďte na klín. Pomalu zvedejte boky nahoru a pokládejte zpět. V horní fázi co nejvíce zatněte boky. Tento cvik můžete samozřejmě cvičit i bez dítěte. Opakujte 15x ve třech sériích. Mezi každou udělejte 10 vteřin pauzu.
Říkanka: Houpy, houpy, kočka snědla kroupy.

6. Bříško zase jako před porodem

Položte se na záda, hlavou ke kočárku. Zvedněte nohy před sebe. Rukama se můžete lehce přidržovat kočárku. Pomalinku táhněte nohy nahoru a mírně vzad – pánev se vám odlepí od země. Pohyb provádějte opravdu pomalinku a tahem, ne švihem. Opakujte 10x ve třech sériích.
Říkanka: Houpala se s kočkou, kočka.