Cukr byl odjakživa vzácnou surovinou. Říkávalo se mu bílé zlato a byl vždy symbolem bohatství. V dobách válek a krizí patřil k nedostatkovému zboží a byl rozdělován jenom na příděl. Co je na něm vlastně tak úžasného? A neškodí přílišné používání cukru vašemu tělu? Anebo je nezdravé spíše umělé sladidlo?

Po cukru se tloustne. Opravdu?

Z čeho se cukr, který si denně sypeme do kávy, nebo čaje vyrábí? V České republice je hlavní surovinou cukrová řepa, naopak ve světě se získává především z cukrové třtiny. Chemicky jde o disacharid, skládá se tedy ze dvou molekul jednoduchých cukrů – fruktózy a glukózy, která je hlavním energetickým zdrojem. Odtud také pramení odsuzování cukru. Při nadměrné konzumaci totiž člověk rychle přibírá, přebytečné cukry se snadno mění v tukovou tkáň a s nadváhou přicházejí i další zdravotní obtíže – srdeční a oběhová nedostatečnost, diabetes, ale třeba i zubní kaz.

Energie bez vitaminů

Bílý cukr, který známe z kuchyně, se vyrábí procesem takzvané rafinace. Při ní se ale bohužel postupně ztrácejí vitaminy, minerály i vláknina, až zůstane jenom čistá sacharóza. I proto je cukr pouze zdrojem energie, žádné další významné složky výživy neobsahuje.

Kafe.cz zjistilo:

Jaké jsou druhy cukru?

  • Hnědý cukr – vyznačuje se typickou chutí i vůní. Hnědé zabarvení je způsobeno přítomností zbytkové melasy (vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru, obsahuje řadu minerálních látek a aminokyselin).
  • Krystalový cukr – má výraznější chuť a je semlet nahrubo.
  • Moučkový cukr – ten se naopak mele velmi najemno. Používá se na polevy a do pečení.
  • Kostkový cukr – vzniká slisováním cukru do různě velkých kostek. Kromě standardní velikosti se často vyrábí i menší kostky – mocca kostky. Oblíbené jsou také různě barvené kostky, nebo třeba cukr ve tvaru karetních symbolů – cukr Bridge.

Co se děje v těle…

Díky speciálním receptorům si lidský organismus umí dobře a efektivně regulovat hladinu cukru v krvi. V okamžiku, kdy spořádáte cokoliv sladkého, hladina cukru v krvi rychle stoupne. Ve stejném okamžiku se ale spustí i produkce hormonu inzulínu ze slinivky břišní. Ten začne cukr rychle odbourávat, uvolňuje se energie, a také teplo. Množství cukru v krvi díky inzulínu ale rychle klesne. V případě jednoduchých cukrů dokonce poklesne ještě pod původní hladinu. V tu chvíli vyšle mozek signál, že máte hlad. Tedy lépe řečeno zase chuť na něco sladkého. Pokud si dáte dort nebo koláč, tak se celý proces zopakuje. Mnohem výhodnější je tedy pochutnat si na kousku ovoce nebo zeleniny.

Používáte sladidla? Přiberete také!

Také proto se čím dál víc prosazují výrobky s umělými sladidly. Ty jídlu dodají typickou sladkou chuť, ale neobsahují takové množství energie jako cukr. Ovšem neplatí to u všech. U vybraných druhů totiž při bližším zkoumání zjistíte, že je jejich energetická hodnota srovnatelná s řepným cukrem! Při nadměrné konzumaci takovýchto sladidel tedy také nezhubnete. Navíc jen zatížíte organismus látkami, které nepotřebujete. Dalším mínusem umělých sladidel je jejich nepříjemná pachuť.

Umělá sladidla mnohdy škodí

Názory na používání umělých sladidel se různí. Bylo totiž zjištěno, že některá zdraví víc škodí, než pomáhají. U lidí, kteří se z jakýchkoliv důvodů rozhodnou omezit cukr, by se spíš než s náhradou umělými sladidly, mělo počítat s celkovou změnou stravování. Pokud tedy nemůžete ukojit chuť na sladké, dejte si raději čerstvé nebo sušené ovoce, cukr nahraďte medem a vyhýbejte se skrytým kaloriím ze slazených limonád.

Kafe.cz zjistilo:

Nejobvyklejší umělá sladidla u nás

V České republice je v prodeji dvanáct druhů náhradních sladidel. Každé z nich má pevně stanovenou maximální denní spotřebu. Nejvyšší má aspartam – 40 mg na 1 kg hmotnosti. Jaká jsou ta nejznámější?

  • Aspartam – skládá se z několika aminokyselin, výrazně sladí. Je až dvěstěkrát sladší než cukr. Je nízkoenergetický. Nebezpečný je pro nemocné fenylketonurií. Není vhodný pro tepelnou úpravu.
  • Acesulfam – syntetické sladidlo s výraznou chutí, asi dvěstěkrát sladší než cukr, ovšem bez kalorické hodnoty.
  • Sacharin – nejstarší a nejznámější umělé sladidlo. Je sice až pětsetkrát sladší než cukr, ale provází jej nepříjemná pachuť. Některé studie tvrdí, že sacharin se může podílet na vzniku rakoviny.
  • Sorbitol – získává se z řepného cukru nebo škrobu, energetickou hodnotu má stejnou jako cukr, sladí podstatně méně. Jsou prokázány jeho nadýmavé účinky.

Věděla jste, že…?

  • Při zahřívání nad 186° C cukr taje a mění se v karamel.
  • Na celém světě se ročně vyprodukuje až 150 milionů tun cukru.
  • Mezi cukrem, který byl vyroben z cukrové třtiny a z cukrové řepy není žádný rozdíl. Konzument rozhodně nepozná, z jaké plodiny cukr pochází.
  • Cukr se používá hlavně jako sladidlo. Jeho dalším využitím je konzervace potravin takzvaným proslazováním.
  • Celosvětová spotřeba cukru je asi 40 kilogramů za osobu a rok.
  • Každý desátý člověk v České republice trpí cukrovkou.
  • Glukóza je hlavním zdrojem energie pro mozkové buňky.
  • Do Evropy se cukr dostal z Arábie. Dlouho se sem dovážel, protože evropské klima nepřeje pěstování cukrové třtiny. Až později se zjistilo, že i kořen cukrové řepy obsahuje sacharózu.
  • Historie náhradních sladidel je poměrně krátká, sacharin byl objeven v r. 1879, cyklamáty v roce 1937 a aspartam v roce 1965