V oficiální roli nosiče štěstí čtyřlístek zastupuje rostlinnou říši: doplnit ho můžete třeba zaječí pacičkou a podkovou. Legenda praví, že čtyřlístek byl to jediné, co si s sebou biblická Eva z ráje odnesla na památku.

Ony slavné čtyřlístky jsou totiž vlastně jakási mutace či deformace našeho starého známého jetele bílého. Jak k ní dochází, to dosud botanici přesně nevědí.

Podle některých teorií je příčina šťastného úkazu genetická mutace, podle jiných změny přírodního prostředí. Nebo prý obojí současně. Kdoví...

Každopádně však muži v bílých pláštích spočítali, že na jetelových polích připadá jeden „mutant“ přibližně na 10 000 normálních třílistých jetelů. Jeho nalezení se tedy dá srovnat s docela slušnou výhrou třeba v loterii stíracích losů.

Traduje se, že existují lidé, kteří mají pro nacházení čtyřlístků zvláštní schopnosti. Proslula tím třeba jedna studentka botaniky v Brně v 70. letech – vzácnou kuriozitku dokázala pro své přátele najít prakticky „na objednávku“.

Svědci se však shodují v tom, že jí osobně čtyřlístky žádné valné štěstí nepřinesly (možná je to tím, že podle tradice štěstí dává pouze čtyřlístek nalezený náhodou, nikoli plánovitě).

Ve světě existují spolky hledačů této přírodní pozoruhodnosti. V souladu s lidskou touhou po stále větších výkonech se také tyto kluby zaměřují na co nejpočetnější vícelístky. Čtyři lístky totiž netvoří hranici jetelových možností. Dost často se objevují i pětilístky, vzácněji pak exempláře ještě košatější.

Oficiální rekord zapsaný v Guinnessově knize drží jistý muž, který v roce 2008 našel 21lístek. Neoficiálně se však uvádí, že už byl objeven i 27lístek! Není ale známo, že by svému nálezci přinesl i přiměřeně obří porci štěstí…