Diskutujte: Máte kamarádku na život a na smrt? A jak dlouho se spolu znáte?

Existují jasné důkazy, že důvěrné přátelství vylepšuje náladu a potlačuje stres. Jeden britský výzkum se zaměřil na depresemi trpící ženy. Celkem 86 pacientkám bylo jako terapie naordinováno právě přátelství, udržování blízkého kontaktu s přáteli. A 65 procent z nich deprese během roku překonalo. To je srovnatelné s účinky antidepresiv. Možná si to ani neuvědomujete, ale mít opravdu dobrou kamarádku, to je zkrátka výhra.

A mimochodem i velká výhoda žen oproti mužům. Psychologové zjistili, že jen málokterý muž dokáže otevřeně mluvit o svých problémech dokonce i se svými nejlepšími přáteli. Terapeutický rozhovor se zkrátka nekoná (nebo jen zřídkakdy), protože chlapi jen těžko přiznávají osobní prohry. nebo nejistotu.

Čím více přátel, tím lepší vzhled?

Vědci vědí, proč dokážete vydržet hodinu s kamarádkou na telefonu a plakat, že váš chlap zdvihnul kotvy. Stejně tak je odborníkům jasné, z jakého důvodu je lepší přemoct se a odjet ke karádce brečet celý víkend na chatu. Dotyky i hovor uvolňují hormon oxytocin (který v těhotenství stimuluje dělohu a nakonec zajišťuje i průtok mateřského mléka). Tento hormon je silným balzámem pro naše tělo i duši. Proto se po hovoru s přáteli cítíme lépe. Studie prokázaly, že čím více přátel žena má, tím vyšší má i šance, že její tělo nebude s přibývajícím věkem fyzicky upadat.

KAFE.cz zjistilo:

Psycholožka Joan Borysenko řekla: „Nedávno jsme s manželem strávili skvělý večer s několika přáteli. Vedle dobrého jídla a zábavy jsme se podělili i o vzájemné starosti. Měla jsem z toho velkou radost, bylo to jako nefyzický polibek. Jako odbornice si totiž dobře uvědomuji, jak moc důležité je opravdové přátelství pro naše tělesné i citové zdraví.“

Čtyři nejčastější důvody, proč obvykle přátelství nevydrží a jak jim čelit

Moderní doba paradoxně přátelství moc nepřeje. Ukazuje se, že všechny vymoženosti internetu nebo mobilních telefonních sítí nedokážou nahradit osobní setkání. A času je také pořád míň. Řada potencionálních přátelství ani nemá šanci se rozvinout, o jiná přijdeme. Tady jsou nejčastější důvody, proč se přátelství otřásají v základech, plus první pomoc.

1. Mám moc práce

Přátelství sice pomáhá překonat stres, ale neustálý nedostatek času vás může vyčerpat natolik, že ho nebudete mít kdy udržovat. To se velmi často stává mladým ženám, které právě začínají s kariérou. „Moje pacientka, mladá tvrdě pracující manažerka, která pod tlakem trpěla častými bolestmi hlavy. Mohla jsem jí poradit dva aspiriny po ránu a ať mi potom zavolá, ale rozhodla jsem se jinak. Týdně se setkávej se dvěma přítelkyněmi a dej mi vědět za 6 měsíců – zněla moje rada. Bolesti hlavy začaly brzy ustupovat a ona se v práci stala ještě výkonnější,“ říká Joan Borysenko.

První pomoc: Budete si muset sednout nad diář a na své přátele si udělat cíleně čas. Dobře zvažte, která setkání se vám do rozvrhu vejdou a nebuďte líná opravdu se s přáteli setkat. Nemusí se vám vždy chtít, ale pokud na budování sociálních vazeb rezignujete, může se vám stát, že v krizi nebudete mít komu zavolat.

2. Jenom mě využívají

Přijde na to, jak moc jsou vaše obavy z možného využívání opodstatněné. Rozhodně bude potřeba ujasnit si pevné hranice a pokud se v nich přátelé nebudou chtít držet, zřejmě jste se zatím neobklopila těmi správnými lidmi. Na druhou stranu je ale potřeba vnímat, že jako něčí kamarádka jste tady od toho, abyste v rámci svých možností pomohla zejména v zásadních životních krizích. Často jen stačí být k dispozici.

První pomoc: Jestliže se bojíte, že vás potřeby ostatních lidí zcela pohltí, určete si realistické meze, kam až jim dovolíte zajít. Práce doma? Ať vám nevolají po páté hodině. Přítelkyně potřebuje další půjčku? Řekněte jí, ať nejprve splatí tu první. Skutečná kamarádka to pochopí. Na podporování špatných návyků koneckonců není nic přátelského. A pokud vám její potřeby začínají přerůstat přes hlavu, buďte slušná, ale upřímná. Řekněte něco jako: „Mám tě ráda, ale přechází na mě tvůj stres a to není dobré pro ani jednu z nás. Omezme naši komunikaci na jednou týdně (nebo vyberte jinou dobu, která se vám zdá rozumná), dokud se trochu nesebereš.“

Tip KAFE.cz: Dávat je fajn. Vedle dobrého pocitu vám to i prodlužuje život. Vlastní ochota vás ale nesmí semlít jako mlýnek na maso. Je vědecky dokázáno, že emocionální podpora členům rodiny, přátelům, sousedům i partnerovi skutečně snižuje riziko smrti.

3. Přítelkyně se zamilovala

Kamarádka se zamilovala. Celé roky jste si důvěrně svěřovaly ta největší tajemství, ale teď má oči jen pro něj a vy se cítíte odstrčená. Pocity žárlivosti a deziluze budete muset dostat pod kontrolu - podle psychologů se prostě dostaví, aniž byste s nimi mohla něco udělat.

První pomoc: Soustřeďte se i na jiné přátele a vyčkávejte. Prvotní zamilované pobláznění pomine a kamarádka si na vás zase najde víc času. Nejde o konec, jen o novou fázi. Stejně flexibilně se musíte zachovat, pokud se kamarádka odstěhuje. Osobní setkání tak budete muset vyměnit za komunikaci mailem a po telefonu.

4. Vzdalujete se

Přátelství často vzniká na základě společných zájmů, ale ty se mohou časem změnit. Díky tomu pak pomalu odchází – ostatně, nikde není psáno, že musí vydržet věčně. Stačí aby jednu z vás zavál osud na druhý konec světa. Nebo vy jste singl, ona vdaná s dítětem, ona se rozchází s manželem, vy máte nový vztah... Příkladů by se našlo hodně.

První pomoc: Hledejte aktuální styčné plochy, Zdravé přátelství se dokáže přizpůsobit každé životní situaci i změnám. Neteskněte po dřívějším pořádku mezi vámi a kamarádkou. Hledejte nové způsoby, jak se vídat a nová témata, o čem si povídat. Jen tak má vaše přátelství šanci.