Diskutujte: Vychováváte své syny tak, že by v budoucnu mohli být prezidenty České republiky? Jak vychovaly syny vaše tchyně?

BOŽENA HAVLOVÁ

Ať se zeptáte kohokoliv, kdo dobře zná Václava Havla, na to, kdo byla osudová žena jeho života, dostanete stejnou odpověď. Jeho matka Božena, dcera ing. Hugo Vavrečky, jenž pocházel z proslulé „baťovské líhně“ a v průběhu života získal věhlas jako jeden z klíčových velvyslanců vznikající československé diplomacie.

Božena, která s otcem prošla v mládí několik zahraničních misí, věnovala většinu času studiu cizích jazyků. Později studovala na univerzitě malbu. Poté, co se provdala za ing. Václava M. Havla, změnila priority a stala se uznávanou paní domu.

„Matka byla z rodiny diplomata, byla zvyklá na pány ve fracích, měli jsme na domácí práce služebnictvo, praktikovala se u nás vysoká úroveň stolování,“ zavzpomínal v rozhovoru pro Lidovky.cz její mladší syn Ivan. Stejný styl se snažila ze všech sil zachovat i po komunistickém převratu, kdy rodina přišla o většinu majetku. „Za každou cenu chtěla, aby u nás byla šlehačka, majonézy a podobně. Měli jsme prostřené stoly, zachovávala se veškerá kultura stolování. Já nevnímal ten paradox, že jsme do talířů vlastně neměli moc co dát. Na polívku jsme samozřejmě měli, ale muselo se hodně šetřit. Ostatně ani nebylo co kupovat. Oblíbený domácí pokrm byla chatka z konzerv. Byl to sice humr, ale neuvěřitelně laciný. Dovážel se z Ruska a stál asi čtyři padesát. Bylo to zvláštní období, které snad umožnilo bratrovi – a ten byl stejně jako já svým způsobem rozmazlený – že přežil kriminál bez nějaké mentální úhony,“ domnívá se Ivan Havel.

Skutečná dáma a skvělá hostitelka

Paní Božena jako by odmítla respektovat fakt, že se okolní svět zcela změnil. Vždy se starala o to, aby dům vypadal jako kdysi. Postupem času se stala organizátorkou setkání přátel staršího syna Václava a milou hostitelkou. „Neotevřel mi Vašek, ale jeho zlatovlasá maminka. Byla tak neuvěřitelně mladá a veselá, jako by ani nebyla jeho matka, spíš starší sestra,“ vzpomíná v knize Paměť básníka na první setkání Jiří Kuběna. Blízký Václavův přítel byl častým a oblíbeným hostem v domě, jemuž vládla paní Božena. Zůstával i v době, kdy jeho souputník ze skupiny Šestatřicátníci pobýval mimo domov. „Těch pár dní na sklonku srpna jsem strávil s Vaškovou maminkou, svou vzácnou hostitelkou, sám. Paní Boženka, tato skutečná dáma, byla nejen skvělá hostitelka, nejen múzická matka mých bratří Grakchů, byla víc: byla – přes ten příkop let – od prvního dne přítelkyně, citlivě úžasná a taktní. Zvláštní přátelsky nostalgickou atmosféru pomalu nadcházejícího podzimu mám spjatu nejen s podvečerními pobyty v rozlehlé jídelně, ale především s nekončícími snídaněmi vzadu za domem na terase… A nebyl jsem to jen já, kdo vyjevoval svá tajemství, kdo otvíral své – vždy znovu žít dychtící – srdce,“ vypráví Jiří Kuběna.

Paní Božena byla nezpochybnitelnou vůdčí osobností celé rodiny. „Proto taky Václav Havel přiznává, že není nikdy ve vztahu dominantní. Vždycky je to žena, což on respektuje, jelikož byl v tomto modelu vychováván,“ připomíná bývalý prezidentův tiskový mluvčí Ladislav Špaček. „Havel cítil, že ženy jsou v mnoha ohledech silnější, že je to v životě tak dáno. U Olgy fungovala její přirozená autorita, u Dagmar to nebylo až tak výrazné. Jednak je mnohem mladší, jednak už vstoupila do jeho života, v mládí spolu nevyrůstali jako s Olgou,“ srovnává dvě manželky Václava Havla.

Další podrobnosti o životě exprezidenta Václava Havla čtěte ve Vlastě č. 41, která vyjde ve středu 5. října.

Chcete se stát předplatitelkou nejoblíbenějšího týdeníku pro ženy Vlasta? Klikněte ZDE