K čemu jsou ledviny?

Slouží k filtraci krve, čímž odstraňují z těla škodlivé produkty metabolismu, které jsou pak jako moč odváděny z těla. Regulují také krevní tlak, hladinu vody a soli v těle a produkují důležité hormony, které jsou například zodpovědné za tvorbu krevního obrazu.

Co škodí ledvinám?

Vysoký krevní tlak, nadbytek cukru v krvi (diabetes), ale i nadváha nebo kouření. Nemoci ledvin dělíme na nechronické a chronické, z nichž ty druhé oslabují jejich činnost.

K čemu slouží dialýza?

Nahrazuje přirozenou funkci ledvin u pacientů, kteří ji ztratili buď dočasně, nebo trvale. Správně fungující ledviny odstraňují z krve odpadní produkty (draslík, močovinu atd.) a zbavují tělo přebytečné vody. Dialýza nahrazuje obě tyto funkce.

Jak rozšířená jsou onemocnění ledvin?

Jen v Německu podstupuje dialýzu 64 000 pacientů. Avšak odborníci soudí, že pětkrát víc jich zemře na selhání ledvin dříve, než mohou dialýzu vůbec podstoupit. Nemoc není v počátečních stadiích provázena bolestmi, a často proto zůstává neodhalena.

Jaké jsou následky ledvinových onemocnění?

Následky jsou život ohrožující! Nemoci ledvin mohou například vést k mrtvici či infarktu. Představte si ledviny jako pračku. Pokud se porouchá průtok vody, porouchá se celá technologie. S ledvinami je to úplně stejné. Pokud nebudou fungovat, vyplaví se v moči z těla nejen škodliviny, ale i užitečné látky, jako bílkoviny. Třeba takové, co mají za úkol brzdit krevní oběh. Krev začne proudit rychleji a může dojít k infarktu nebo k mrtvici.

KAFE.cz zjistilo: Jak lze onemocnění ledvin předejít?

  • Udržujte ledviny v teple. Krátký oděv s odhaleným břichem a zády není vůbec vhodný, zvlášť v zimě. Váš imunitní systém pracuje optimálně jen při teplotě těla 37 stupňů. Chlad prodlužuje procesy, které jsou právě ledvinám velmi nebezpečné.
  • Pokud možno neberte za měsíc víc jak třikrát léky proti bolesti. Zvláště ženy s menstruačními obtížemi po nich sahají rychle a často.
  • Nejezte každý den lékořici. Vědci zatím nevědí proč, ale velké množství lékořice škodí ledvinám.
  • Pijte pravidelně brusinkovou šťávu. Chrání před infekcemi močových cest, které poškozují ledviny. Šťáva dělá moč kyselou a zabíjí bakterie.

Jak lze nemoc zavčas poznat?

Existuje test moči, který vyhodnocuje proteiny v těle. Díky testu lze nemoc včas odhalit a přesně diagnostikovat. Už dnes se takto zjišťují možné obtíže u diabetiků a během několika let by měl být test dostupný všem pacientům.

Existuje lék, který zabrání poškození ledvin?

Nový lék na bázi biologik (dnes se užívají k léčbě revmatických onemocnění) dokáže zabránit poškození ledvin. Zatím je v testovacím stadiu a na trhu by se měl objevit do pěti let.

Tip KAFE.cz

Zkuste Cranberries, americké brusinky. Jsou to červené ovocné plody velikosti oliv. V anglosaských zemích se z nich připravuje brusinková omáčka, pikantní bobule se skvěle uplatní i v dezertech. Plody brusinek se také suší nebo se z nich získává osvěžující nektar. Nektar a sušené brusinky jsou k dostání po celý rok. Čerstvé plody se na evropský trh dostávají koncem října a na pultech se objevují až do ledna.