Narodil se v Irsku, kde žil jen s matkou a prarodiči. Otec od rodiny odešel, když byl Pierce ještě malý. Později matka přesídlila za prací do Londýna, kde se Pierce záhy postavil na vlastní nohy. Opustil školu a začal se živit sám. Představte si, že si tenhle elegán kdysi vydělával na živobytí i jako polykač ohně! Nejvíc ale toužil hrát, a tak se postupně od amatérských souborů dopracoval do profesionálních divadel. Kolem pohledného mladíka se samozřejmě točily dívky a on si užíval života, jak to jen šlo. „Byl jsem mladý, nespoutaný, bezstarostný. Nosil jsem vlasy až na ramena, bradku a hrál si na hippíka,“ vzpomíná Brosnan.

Osud jménem Cassandra

Zlom v jeho kariéře přišel na konci 70. let, kdy v londýnském divadle poznal herečku Cassandru Harris (†43). Okamžitě se do ní zamiloval, i přestože byla o pět let starší, rozvedená matka dvou dětí Charlotty (40) a Christophera (38). Vzali se 27. prosince 1980 a pak se i s dětmi, které po smrti jejich otce Pierce adoptoval, přestěhovali do Spojených států. Tady Cassandra získala roli v bondovce Jen pro tvé oči (Bonda hrál Roger Moore) a právě ji napadlo, že její muž je pro roli agenta 007 jako stvořený. Pierce si však na tuto roli musel ještě počkat...

Štěstí vystřídala bolest

Získal ale roli v úspěšném seriálu Remington Steele, která mu přinesla první velký úspěch. Cassandra k tomu porodila syna Seana (27), a zdálo se, že se herci bude pořád dařit. Jenže, jak se říká, neštěstí nechodí po horách... Cassandra onemocněla rakovinou vaječníku, na kterou 28. prosince 1991, tedy 11 let a den po svatbě, zemřela. Brosnanovi se zhroutil svět. I když žen, které o něj stály, byly tisíce, nemohl na svou partnerku zapomenout. O děti pečoval sám, vrhl se ještě zuřivěji do práce. Naštěstí mu 90. léta přihrála celou řadu zajímavých rolí, přičemž přišla i ta osudová – James Bond, kterého si zahrál celkem čtyřikrát. Díky němu se stal vyhledávaným hercem s hvězdnými honoráři.

Kafe.cz zjistilo:

Za první bondovku Zlaté oko dostal Brosnan 1,2 milionu dolarů, za poslední Dnes neumírej se už honorář vyšplhal na 16,5 milionu dolarů. Něco přes milion dolarů si připsal na konto za reklamu, kterou nyní natáčel v Praze.

Rodina nade vše

Nakonec se mu začalo dařit i v soukromí – smutek po Cassandře konečně dokázala rozptýlit nová žena, novinářka Keely Shaye Smith (47), s níž má dva syny Dylana Thomase (13) a Parise Becketta (10) a se kterou se 4. srpna 2001 oženil. S rodinou Brosnan tráví každou volnou chvíli, považuje ji za to nejlepší, co ho v životě potkalo. „Myslím, že se jako otec pořád zlepšuji. Když jsem poznal svou zesnulou ženu a její děti Charlotte a Christophera, byl jsem tam spíš jako jejich bratr, jako velký kámoš. Stát se otcem zabírá čas. Stát se mužem zabírá čas.... Jsem vděčný, že ten čas mám,“ říká Brosnan.

Televizní tip:

V neděli 21. srpna ve 22 hodin se můžete na Pierce Brosnana alias Jamese podívat ve filmu Zlaté oko, který vysílá TV Nova.

Přečtěte si:

Jmenuji se Bond. James Bond.

Tenhle pán v černém smokingu s elegancí baví pánskou i dámskou část publika už téměř půl století...