O bakterii Helicobacter pylori se ví teprve od osmdesátých let minulého století. Za její objev a za popis její role při zánětech žaludku a vzniku žaludečních vředů byla dokonce udělena v roce 1982 Nobelova cena. Infekce touto bakterií způsobuje žaludeční bolesti nebo pálení, také nadýmání, špatné trávení a zvracení s nechutenstvím. Způsobuje tedy vážné potíže, které byly dříve spojovány se zcela jinými příčinami.

Pokud máte opakované zažívací problémy nebo bolesti, je pravděpodobné, že je způsobuje právě helicobacter pylori. Aktuální statistiky dokonce předpokládají, že je v současnosti infikovaná celá polovina populace a zároveň pouze okolo 10 % infikovaných svůj problém aktivně řeší. Ostatní infikovaní pravděpodobně považují bolesti břicha a zažívací potíže za víceméně normální.

Vyšetřit se můžete pohodlně doma

Infekce helicobacter pylori probíhá orálně, a to i nepřímo prostřednictvím předmětů, s nimiž byla nakažená osoba v kontaktu. Pokud není nakažen někdo z rodiny, budete při hledání zdroje infekce asi neúspěšní. K nákaze, která se nyní projevuje, mohlo dojít již před mnoha lety.

Pro ověření infekce helikobakterem existuje rychlá, levná a zároveň i spolehlivá metoda - vyšetření diagnostickou testovací sadou Helicobacter pylori test. Je to jednorázový test, jehož výsledek se dozvíte do 10 minut jasným zobrazením: negativní nebo pozitivní. Pro potvrzení infekce a vyloučení jiných příčin je ale vhodné kontaktovat odborného lékaře, který provede gastroskopické vyšetření a kontrolu žaludeční sliznice.

Léčba infekce helicobacter pylori

Po případné pozitivní diagnóze nasadí váš lékař pravděpodobně velmi účinnou antibiotickou trojkombinaci. Agresivní povaha antibiotické léčby vede některé lékaře k použití šetrné čistě přírodní látky - pryskyřice z řečíku lentišku, která má vysokou antibakteriální účinnost a pro léčbu žaludečních potíží se kultivuje a používá od starověku. Pokud máte zájem o podrobnější informaci o fenoménu řečíkové pryskyřice a jejích účinků, nenechte si ujít český překlad publikace, která mapuje nedávno provedené výzkumy a studie a je volně ke stažení.

Surové krystaly mastichy, jak se čistá pryskyřice z řečíku lentišku nazývá, se tradičně žvýkají. Při žvýkaní dochází k uvolňování účinných látek do žaludku. Pro vyšší účinek přímo v zažívací traktu se masticha dodává ve formě nadrceného prášku v kapslích. V českých lékárnách a obchodech se zdravou výživou jsou dostupné mastichové kapsle Masticlife Strong&Pure, které obsahují řečíkovou pryskyřici v čisté podobě. Nabízí se také varianta Masticlife Prebiotic, což je doplněk určený převážně pro prevenci a zajištění dobrého fungování celého trávicího systému.

Pokud máte podezření na infekci helicobacter pylori, neváhejte s diagnostikou a návštěvou odborného lékaře, vyřešíte nejen aktuální potíže, ale předejdete i možným vážnějším komplikacím.