Pětka holí je kartou zápasu, konkurence, nutnosti pomocí naší vůle a úsilí překonávat překážky, které se před námi objeví. Pokud jsme ochotni a připraveni za naši věc bojovat, můžeme z této situace vyjít vítězně. V každém případě nás však očekávají problémy a zkoušky.

Jiná situace je však u pětky pohárů. Zde již nám většinou nezbývá nic jiného, než projít si svým žalem, který je způsoben citovým zklamáním. Karta se typicky vyskytuje v partnerských vztazích, které jsou ve fázi rozchodu. Tato karta také upozorňuje na přílišné zaujetí svým neštěstím, pro které nevidíme to, co by do našeho života mohlo vrátit radost.

Pětka mečů je kartou, která také nepatří k těm, které bychom při výkladu viděli dvakrát rádi. Označuje totiž situace, kdy jsme neúspěšní díky tomu, že jsme našeho soupeře silně přecenili a naopak podcenili své schopnosti a možnosti. Za naši porážku a neúspěch v tomto případě může náš strach a obavy.

Poslední pětkou v pořadí je pětka disků. Už při prvním pohledu na ni nám musí být jasné, že tato karta nevěští nic dobrého. Bývá na ní zobrazena postava, nebo postavy v hadrech, prosící o almužnu. Její význam je bída, chudoba, materiální nedostatek a strádání. Tento stav věcí je většinou dán tím, že se dopouštíme stále stejných chyb do té doby, než pochopíme, co je příčinou neúspěchu.

Příště se podíváme na karty s číslem šest.

Jiří Ciahotný - Alarzach, více na www.alarzach.cz