Jedním z hlavních důvodů, proč lidé nakupují na internetu, je snaha ušetřit. Rozdíly v cenách na internetu a v kamenných obchodech jsou různé podle konkrétního zboží. Internetové ceny u nového zboží mohou být nižší o 10 až 50 %. Menší rozdíly jsou v elektronice, větší naopak u oblečení.

Každopádně před nákupem v kamenném obchodě je užitečné si cenu zkontrolovat na internetu v některém srovnávači cen, jako je třeba Heureka.cz nebo zbozi.centrum.cz. Takové srovnávače hlídají ceny ve stovkách nebo dokonce tisících internetových obchodech a aktualizují je třeba každé dvě hodiny. Můžete pak zažít podobnou věc jako Milada Tichá z Olomouce: „Už několikrát se mi v hypermarketu stalo, že jsem narazila na rádoby akční nabídky, které hlásily nejlevnější zboží ve městě. Když jsem si pak zkontrolovala cenu na internetu, našla jsem na srovnávači ceny ještě o několik stovek nižší.“

Obecně se na internetu vyplatí nakupovat zboží dlouhodobé spotřeby, jako je elektronika, bílé zboží, sportovní potřeby, domácí spotřebiče nebo oblečení. V kamenných obchodech kupujte hlavně zboží krátkodobé spotřeby.

Pozor na umění

Kromě nízké ceny můžete ale najít taky zábavu a dobrodružství, a to při nákupech na internetových aukcích. Zjistilo to už hodně lidí - například na Aukro.cz bylo loni registrováno 830 000 lidí, zatímco letos je to už téměř 1,4 milionu. Cenu tady tvoří poptávka a zájem nakupujících. Vzhledem k velkému množství prodávaných věcí tu můžete nakoupit například jedinečné značkové oblečení za minimální ceny. Navíc ještě budete originální, protože český trh toto zboží často vůbec nenabízí. „Na oblečení můžete průměrně ušetřit 20 až 30 % oproti běžné ceně v kamenném obchodě,“ říká Lenka Hanušová z Aukro.cz. Seženete tam všechno možné a ledacos se skutečně vyplatí koupit. „Větší obezřetnost doporučuji v případě dražších nebo unikátních věcí, jako jsou umělecká díla nebo sběratelské kusy vysoké hodnoty,“ dodává Lenka Hanušová.

Na co si dát pozor?

Obchodování přes internet je do značné míry založeno na důvěře mezi lidmi, kteří se do té doby nikdy neviděli a kteří mohou být třeba ze vzdálených míst v republice. Pokud chcete nakupovat v internetovém obchodě, rozhodně si najděte recenze a zkušenosti ostatních nakupujících.

Přišlo někomu zboží pozdě? Bylo dokonce poškozené? Chtěl někdo zboží reklamovat a obchodu trvalo dlouho, než na reklamaci zareagoval nebo než poslal zpět peníze? To všechno jsou pro vás impulsy k hledání nějakého jiného obchodu. Zkuste najít takový, na který najdete minimum stížností a který pokud možno nemá žádné nespokojené zákazníky. Pomoci vám v tom může unikátní projekt „Ověřeno zákazníky“ srovnávače cen Heureka.cz – najdete tu zkušenosti nakupujících na jednom místě. Navíc recenze píší jen opravdoví nakupující a ne internetové obchody nebo podvodníci. Recenzi totiž může napsat jen člověk, který u internetového obchodu opravdu nakoupil a který obdržel dotazník. Pokud se rozhodnete kupovat zboží v internetových aukcích, pak například Aukro.cz zajišťuje, že zde nikdo neobchoduje anonymně. Každý prodejce si musí nechat ověřit korespondenční adresu prostřednictvím aktivačního kódu zaslaného do jeho poštovní schránky.

V zahraničí nebo doma?

Možná jste už slyšeli, že nakupování v zahraničí je mnohem výhodnější a že můžete hodně ušetřit. Stejně jako při nakupování v Čechách platí, že si internetový obchod musíte pořádně prověřit například v diskuzích. Co se týká slev, některé zahraniční internetové obchody mohou mít zejména u oblečení nebo elektroniky opravdu nižší ceny. Musíte ovšem zvážit, jestli vám finanční úspory vynahradí určitou bariéru cizího jazyka. Nejenže musíte zvládnout objednání zboží na cizojazyčném portálu, ale připravte se také na to, že manuál ke zboží nebo reklamační řád nebude v češtině. Uvědomte si také, že pokud výrobek koupíte v zahraničním e-shopu, odpovědnost za vady tohoto výrobku automaticky podléhá zákonům země prodávajícího bez ohledu na to, ze které země vy, jako kupující, pocházíte. Pokud si nejste jistí, zůstaňte raději na českém internetu.

Pozor na češtinu

Co se týče odpovědnosti za vady výrobku, pravidla jsou v zemích Evropské unie velmi podobná, odlišnosti se týkají většinou lhůty pro reklamaci. „I když náklady na reklamaci hradí obchod, mohou být v některé zemi lhůty na reklamaci delší a ta se tak může pěkně protáhnout“, upozorňuje Tomáš Hodboď ze srovnávače Heureka. Počítat musíte také s tím, že reklamace nemusí být uznána, i když jste přesvědčeni o tom, že je oprávněná. Bez znalosti cizího jazyka se budete jen těžko bránit. Některé zahraniční internetové obchody mají už dokonce webové stránky přeložené do češtiny. To, že obchod sídlí v cizině, poznáte obvykle jen podle kontaktních údajů. I zde však platí, že k výrobku nemusíte obdržet český manuál a že se tyto obchody neřídí českými zákony. Obecně proto u jakéhokoliv nakupování na internetu platí, že je dobré přečíst si recenze a zjistit si informace o obchodu z jiných zdrojů.

Rady pro aukce

  • Vždy si ověřte důvěryhodnost prodejce. Přečtete si hodnocení a zkušenosti ostatních, kteří u něj již nakoupili.
  • Pomozte ostatním. Po skončení vašeho nákupu ohodnoťte prodejce. Můžete dalším lidem ušetřit peníze i starosti.
  • Pokud je vám něco nejasné nebo potřebujete doplnit popis zboží, zeptejte se prodejce ještě před tím, než zboží koupíte, nebo než přihodíte v aukci.
  • Pro všechny případy si uschovejte veškerou korespondenci s prodejcem.
  • Kontaktujte obchod, pokud transakce není úspěšně skončena nebo pokud máte s prodávajícím nějaký problém.

Rady pro obchody

  • Před nákupem si pozorně zkontrolujte cenu na srovnávači cen.
  • Vyberte si důvěryhodného prodejce, přečtěte si recenze obchodu od ostatních nakupujících.
  • Nenakupujte za každou cenu v nejlevnějším obchodě.
  • Nenakupujte ani v prvním obchodě, na který narazíte. Hledejte, pátrejte, porovnávejte.
  • Po nákupu poraďte ostatním, pište recenze.

Co nejčastěji kupujeme na síti?

  • V internetových obchodech hlavně elektroniku – mobilní telefony, digitální fotoaparáty, LCD televizory. Hitem posledního půl roku byly set top boxy. Vzhledem k tomu, že lidé mohou vyhledávat podle technických parametrů, je pro ně internet pro nákup ideální.
  • Na internetových aukcích je nejčastěji prodávané i kupované oblečení, mobilní telefony, elektronika anebo dětské zboží. Velmi početnou skupinou na Aukro.cz jsou sběratelé, najdou zde poklady, které jiní lidé nedocení a zbavují se jich.