...Moc ráda dávám dárky. A hlavně miluju dostávat dárky. I když s postupujícím věkem se očekávání mění v děs. Trefí se alespoň trochu? Nebo zas budu muset hrát radost jako o Oscara?

Třeba jedna moje kamarádka. Byla u mě doma několikrát, ví, že mám jen sprchový kout. A co myslíte, že od ní pravidelně už pět let dostávám? Pěnu do koupele! Ale ujišťuji vás, že jinak je to inteligentní osoba.

Mamka. To je další zdroj strachu. Kolik z těch triček a svetříků, budu moc letos nosit? A kolik mi jen zabere místo ve skříni? A občas je hodím do prádla, aby to vypadalo, že je nosím? Au! Nemám to srdce jí říct, že tehle hroznej hadr fakt nemůžu vzít na sebe, aniž bych sklouzla po společenskym žebříčku někam do sklepa! Že to, co se nosí u nich na malém městě, se v Praze přestalo nosit, je to tři roky zpátky. Ne mami, mám tě ráda, ale nebudu se oblékat jako Jitka od sousedů. Přitom ale mamka má vkus – co se týče jí samé.

To samý ale řeším s ní. Chci jí udělat radost a tak jí koukám koupit něco, co nemá a za co by jí bylo líto vyhodit peníze. A ona? Ani to nevezme na sebe, protože v tom prostě nelítá půlka našeho města. (Promiňte, ale nemohu konkretizovat, ještě by to prasklo a rychlost šíření drbů u nás v horším případě dosahuje rychlosti zvuku.)

Ale myslíte, že mi řekne – vrať to a kup mi třeba úplně obyčejný rolák? Ne, nechce mě ranit. A tak taky předstírá. Ještě chvíli a budeme si vyměňovat obálky s penězi. A dáme si lhůtu měsíc, každý si nakoupíme a uděláme si Vánoce ještě jednou! To je nápad! Dvoje Vánoce za jedny prachy. Nejdřív obálky, potom dárky! Zavedu to hned příští rok.

Jaké jsou tedy možnosti zbavení se otřesných dárků?

Poslat ho dál.

Tady ale pozor. Nespoléhejte se na svou paměť a pečlivě si poznamenejte, od koho jste to dostali. Ujišťuji vás, že není nic trapnějšího, než dát dárek zpět té samé osobě, která ho dala vám.

Výměna nebo vrácení

Taky to má své nevýhody. Potřebujete součinnost s tím, kdo vám dárek dal. Když nechcete ublížit, předstírejte špatnou velikost nebo alergii na materiál. Budete muset zjistit, odkud dar pochází, získat visačku nebo lístek od pokladny.

Naštěstí alespoň o a po Vánocích vycházejí obchodníci zákazníkům vstříc a umožňují výměnu zboží nebo vrácení zboží. Tuto praxi zavedly prakticky všechny větší obchody a řetězce. Nicméně je to nad rámec jejich zákonných povinností, a proto si mohou určovat podmínky vrácení. Někdy je to původní obal, jindy lhůta na vrácení. Ta je většinou jeden měsíc, ale v některých případech třeba jen 10 dní.

Proto, když kupujete dárek, vždy se informujte na podmínky a lhůty, které platí při vrácení zboží. Připomeňte to i svým blízkým, od kterých čekáte dárky. (Nemusí jít jen o katastrofu, kdo má děti, zažil historku o dvou stejných dárcích pod jedním stromečkem minimálně jednou za život).

Internetové obchody mají ze zákona lhůtu na vrácení věcí bez udání důvodu 14 dní. Ovšem nevztahuje se na DVD, CD, počítačové hry s porušeným obalem.