Pokud máte aktivní děti, patrně jste už zjistili, že lednice není právě bezpečným místem pro tato umělecká díla. Magnety při otvírání dveří povolují a obrázky padají na zem, kde po nich šlape pes nebo zmizí pod lednicí. Neexistuje lepší způsob, jak dětské obrázky uchovat a potěšit se jimi? Lze zabránit tomu, aby nejcennější připomínky ze života našich dětí skončily na půdě? Nemohli bychom jejich tvořivost začlenit do svého každodenního života?

Odpověď na tyto tři otázky zní ano! V knize Tvoříme z obrázků našich dětí najdete 39 námětů, jež vám pomohou kresbičky vašich dětí začlenit nebo převtělit do tvůrčích projektů, které můžete hrdě používat a vystavovat u sebe doma. Budete udiveni, kolik zde najdete funkčních a dekorativních předmětů, vesměs inspirovaných dětskými obrázky. Nemusíte využívat obrázky vlastních dětí, ale i kresbičky vnoučat, neteří, synovců nebo dětí svých přátel. Způsoby tvorby jsou tak rozmanité, že určitě najdete projekt, který bude odpovídat vašim schopnostem.
Tác na čaj s modely aut

Zkuste si zhotovit podnos, který je nejen funkční, ale také veselý. Okopírujte si obrázky, vytvořte z nich koláž a v okamžiku máte hotový projekt.

Co budete potřebovat?

Barevnou fotokopírku
Řemeslnický nůž nebo nůžky
Dřevěný tác (seženete jej v prodejnách výtvarných potřeb)
List papíru o větší gramáži než fotokopie
Lepidlo ve spreji (nejlépe bez kyselých přísad; neseženete-li lepidlo ve spreji, použijte tekuté disperzní lepidlo na papír)
Skleněnou tabuli vhodných rozměrů do tácu

Jak na to?

  1. Pořiďte kopie původního obrázku různých rozměrů. Můžete pořídit více kopií jednoho modelu v různých rozměrech, jako je tomu u vzorového projektu.
  2. Motivy vyřízněte řemeslnickým nožem nebo je vystřihněte nůžkami.
  3. Podle vlastních představ naaranžujte motivy do koláže. Poté je lepidlem přilepte k listu papíru, jehož rozměry budou shodné s rozměry dna tácu. Papír o větší gramáži se nebude tolik ohýbat.
  4. Jakmile koláž uschne, vložte ji do tácu a položte na ni sklo.

Alternativa: Tác lze také nabarvit tak, aby ladil s barvami, které na obrázcích převládají.

Ukázka pochází z knihy Tvoříme z obrázků našich dětí, kterou vydalo nakladatelství Portál.