Manželova maminka není žádná fúrie, která by pobíhala po našem malém bytečku s bílou rukavičkou a monitorovala prach na nábytku. Taky mě nekontroluje, netýrám-li jejího synáčka hlady a jestli mu vařím jeho oblíbená jídla, k nimž patří králík na slanině s rajčaty a telecí ragú.

U řezníka sotva rozeznám králíka od kuřete a dosud jsem neodhalila tajemný rozdíl mezi telecím a hovězím, neboť tele je dítě od krávy, tudíž ho zahrnuju pod pojem hovězí; to bych ale tchyni nepřiznala ani na mučidlech.

Předstírám, že umím vařit. Jaromírova maminka je skvělá kuchařka a dělá hotové kulinářské zázraky. Navzdory tomu, že dobře uvařím asi čtyři jednoduchá jídla, si mě můj mlsný muž vzal a nikdy mě nenutil, abych se zapsala do kuchařského kurzu. Obětavě konzumuje mé výtvory a jednotvárnost domácí stravy prokládá objednávkami jídel přes internet.

Manžel se mi směje

Právě takovou večeři jsme zaplatili, abychom tchyni pohostili při nedávné „inauguraci“ našeho bytu. Pěkně jsem všechno naservírovala, a když dorazila, nasála vůni, zavrněla blahem a prohlásila: „Karinko, ty jsi ale kuchařka! Tahle burgundská omáčka je hotový skvost. Smekám před tebou, ani mně se vždycky takhle nepovede.“

Tvářila se blaženě a láskyplně mě přitiskla na svou mocnou hruď. Neměla jsem sílu ani odvahu ji vyvést z omylu a Jaromír se jen potutelně pochechtával. Od té doby si tchyně myslí, že jsem kuchařský zázrak.

Několikrát jsem jí pravdu málem prozradila, ale ona pokaždé pronesla něco v tom smyslu, že si Mireček vybral nejlepší ženskou na světě a ona že má záviděníhodnou snachu, neboť kromě umění vařit vládnu dalšími kvalitami, o nichž se všem tchyním napříč kontinenty může jenom zdát.

Jaromír mě v tom nechává pěkně plavat a ještě z toho má legraci. „Nech tomu volný průběh, však ono to jednou stejně praskne a maminka se s tím bude muset smířit.“ Mám vůči ní výčitky svědomí za nás oba, protože jsme hrozní lháři.

Myslím, že si nezaslouží, abychom ji takhle vodili za nos, protože je to poctivá a hodná ženská, jen jí trochu chybí smysl pro humor. Nejsem si tedy vůbec jistá, že tenhle náš podvod, i když nevznikl ze špatného úmyslu, skousne.

Koupila jsem si kuchařky

Vánoc se úplně děsím, protože u nás maminka stráví celé svátky. A už se těší, jak spolu budeme vařit! Smaženého kapra a bramborový salát ještě zvládnu, ale co kapr načerno, muzika a kuba, které prý nesmějí na svátečním stole chybět?

A to nemluvím o svíčkové a domácích knedlících k ní. Musejí být navíc hrnečkové, což je úplná katastrofa, protože jsem se je pokusila cvičně dvakrát udělat a vyvalila se na mě odpudivá kašovitá hmota.

Jaromír se popadal za břicho smíchy, pak nám ji naplácal na obličej a oba nás vyfotil. Prý z toho udělá péefko pro přátele!

Koupila jsem si několik kuchařek, ale jsem hrozný antitalent a vůbec nevím, jestli se do svátků všechny ty dobroty naučím.

Uříznu si ostudu. Jaromír mi radil, ať si zavážu pravou ruku a předstírám úraz, ale to by byla další lež a s těmi já hodlám skoncovat. Jenže jak, abych tchyni nezklamala a aby se na mě nenaštvala?

Karin

Vsaďte na spiklenectví

O svůj názor se podělil PhDr. Petr Šmolka, psycholog, Poradna pro rodinu Praha 12

  • Karin se rozhodla sehrát pro svou tchyni roli zdatné kuchařky. Jako by právě to měla být její nejcennější deviza! Přitom čtyřmi jednoduchými jídly, která je s to uklohnit, patří k celkem běžnému obrazu dnešních novomanželek. I když si ji nejspíš manžel nebral s představou, že ho bude hýčkat především „u stolu“, snaha prezentovat ji jako zdatnou kuchařku se jistě vylíhla v jeho hlavě. A teď se jí oba drží jako klíšťata!
  • Pro jednou to zachránila objednávka večeře přes internet. Tchyně si pochvalovala… Nyní však mají na krku ty zpropadené Vánoce a utkvělou představu, že musejí obstát! Jaromír opravdu zabodoval, když Karin navrhl, ať si zaváže ruku a předstírá úraz! Jednou by to možná prošlo, ovšem co příště? Že by pro jistotu rovnou amputace obou horních končetin? Promiňte mi tu morbidnost, ale on si o ni tak trochu řekl.
  • Kdyby tchyně byla hluboce věřící a Jaromír předstíral, že se Karin dostalo klášterní výchovy, zatímco ve skutečnosti už od 16 let tancovala u tyče v podniku nevalné pověsti, tak by se vyjevení pravdy rovnalo výbuchu bomby. Avšak kvůli vaření!?
  • Víte, co je největší pojítko mezi dvěma ženami a dokonce i mezi snachou a tchyní? Spiklenectví! Karin by se tedy měla přiznat tchyni sama a vše jí vysvětlit. Kapka účinné lítosti nebo aspoň omluva neuškodí, ale hlavně by se k ní mohla přihlásit „do učení“ s tím, že by to zatím bylo jen „mezi námi děvčaty“. Pro letošek by Karin udělala tradiční vánoční jídlo, tedy to, které spolehlivě zvládá, a tchyně by mohla dorazit s kastrůlky oněch různých kubů, kaprů načerno a dalších zbytností. Takže - šťastné a veselé!