Foto: Isifa

Naše postele budou mít čidla, u počítačů možná nebude klávesnice s myší. Práci totiž zpomalují – a vývoj civilizace se bude nadále zrychlovat…

Stačí pozorovat předměty, s nimiž jsme denně ve styku: mobilní telefony, vybavení domácností, auta... Rok od roku se zlepšují. Vize v této oblasti jsou komplikované, protože ne vždy vyjdou podle představ futurologů.

Jak Květy viděly rok 2001? PŘED 39 LETY

Před 39 lety vyšel v Týdeníku Květy článek Stroje roku 2001, který se snažil leccos předpovědět. Období po roce 2000 se zdálo přece jen jako sci-fi. Jak tedy prognóza vyšla? „Pro tento rok se předpokládá již řada skvělých a zdravých měst, je téměř jisté, že automatizace převládne ve výrobě a podmaní si i její samočinné zařízení a plánování. Je pravda, že jaderné elektrárny druhé generace převezmou krytí spotřeby elektřiny a tepla, že odsolená mořská voda začne tu a tam měnit žíznící zemi v úrodná pole.“ Futurologové se tehdy rozhodně trefili ve využití laseru: „Technika na začátku 21. století se naučila koncentrovat obrovské energie, a to doslova do vlasového paprsku. A tak lasery můžou nejen vypálit oční nádor nebo zastavit oční kaz, ale propalují i vlasové pórky v tryskách z materiálů tvrdých jako diamant.“ Dále se předpokládalo, že i doma bude mít většina strojů vlastní spolehlivou paměť. A také se věřilo v počítače: „V roce 2001 bude počítač samozřejmou součástí každého podniku, nemocnic, nádraží a školy. Instituce i jednotlivci, kteří to budou potřebovat, budou napojeni *obrazovkovými koncovými stanicemi na ústřední počítačový systém s mezinárodním propojením.“ Text v podstatě předjímal internet. Trošku přehnané byly předpoklady, že se podaří počítače polidštit. To se zatím naštěstí nepodařilo.