Blázen je člověk, který žije jen tímto okamžikem.

Minulost ani přítomnost pro něj nejsou ničím, je naplno soustředěn na prožívání a vychutnávání si přítomnosti, radosti z čisté existence, je sám sebou, bezprostřední a šťastný. Jde si svou vlastní cestou a to, že jej ostatní považuji za blázna, mu ani v nejmenším nevadí.

Jak tedy dostat do svého života principy, které symbolizuje karta Blázen?

Následující návod platí pro všechny karty, se kterými budeme tímto způsobem pracovat. V první řadě si vyberte kartu ze sady, která vás oslovuje. Může to být sada, se kterou běžně pracujete, nebo si můžete vybrat jakoukoliv jinou kartu, třeba z nějaké knížky nebo internetu, která podle vás předně vystihuje význam a energii karty blázen. Toto kartu si pak okopírujte nebo vyjměte ze sady a umístěte tak, abyste o ni nejlépe několikrát denně zavadili pohledem.

  • Můžete si ji také zmenšit na velikost, aby se vám vešla do peněženky, a pak bude také plnit funkci talismanu.

Když máme vše připraveno, je zapotřebí učinit první krok, tedy meditaci a aktivaci daného principu v našem životě. To provedeme tak, že si vyčleníme přibližně dvacet minut, kdy nebudeme rušeni, pohodlně se usadíme s kartou před sebou a budeme meditovat na téma dané karty. Prožijeme si ji tak, jako bychom my sami byli na kartě vyobrazeni, budeme prociťovat emoce a energii, které vybraná karta zachycuje.

  • Snažte se kartu opravdu prožít a přitom se snažte detailně si zapamatovat její vzhled. Kdo chce, může si pro větší koncentraci zapálit svíčku, vonné tyčinky a třeba i pustit tichou klidnou hudbu. Účelem této dvacetiminutové meditace je zapamatovat si vzhled karty a zároveň tuto kartu spojit s emocemi a způsobem jednání, které karta reprezentuje.

Pokud jde o kartu, kterou se zabýváme dnes, pak si vzpomeňte na situaci, kdy jste se cítili bezstarostně, užívali jste si života, netrápili jste se minulostí, ani obavami z budoucnosti. Určitě jste někdy v životě byli v takové situaci, jde jen o to vzpomenout si… Spojte si pak emoce s obrázkem karty.

Až si i takovýmto způsobem symbol aktivujete, bude následovat další fáze práce se symbolem, která spočívá v tom, že si během dne budete danou kartu vizualizovat a zároveň s vizualizací si vybavíte příslušný emoční stav. Jako spouštěč můžete využít obrázek karty umístěný na viditelném místě, kdykoliv na něj padne váš zrak, nebo když si prostě uvědomíte, že právě v daném okamžiku potřebujete archetyp blázna do svého života zapojit.. Důležité také je, abyste dokázali u tohoto cvičení vydržet minimálně cca 21 dní. Pokud se vám to podaří, můžete si být jisti, že zaznamenáte velice významné změny, které byly vaším záměrem.

  • Příště si povíme něco o kartě, která nám může pomoci, pokud potřebujeme zvýšit svou sebejistotu, schopnost komunikace a kreativitu.

Další díly i "tajemné" články najdete Jiří Ciahotný - Alarzach, více na www.alarzach.cz.