Čeká vás jen zdlouhavé vyřizování přes email a poštu? Vážně je nakupování online tak komplikované nebo se jen předem bojíme neznámého? Na jakých nákupech můžete ušetřit?

Na internetu si dnes můžete koupit opravdu všechno – od domácích spotřebičů, oblečení a bot až po potraviny. V některých případech vážně narazíte na výhodné nabídky, které jinde nenajdete. Na druhé straně konkurence je tak velká, že tlačí dolů i ceny v kamenných obchodech.

Obchod a e-shop v jednom

Pokud nic nekoupíte, dokud si to pořádně neosaháte a nevyzkoušíte, není internetové nakupování nic pro vás. Jestli ale většinu času trávíte u počítače a nemáte čas obcházet nákupní centra, asi už nějakou zkušenost s online nákupy máte. A právě na vás se internetoví prodejci orientují. Navíc už je čím dál běžnější, že pevné obchody disponují i vlastní internetovou nabídkou – takzvaným e-shopem. Takže zboží, které si vyberete na internetu, si pak klidně můžete dojít prohlédnout do kamenného obchodu. To je asi nejpřijatelnější nabídka pro většinu zákazníků. Pokud se totiž už při prohlížení internetových stránek rozhodnou, jedou pak nakupovat na jistotu.

Elektronika a počítače

Určitě nejběžnější sortiment, po kterém se zákazníci shánějí na internetu, je elektronika. Nákup domácích spotřebičů a počítačových komponentů je totiž na síti často stále výhodnější, než v kamenných obchodech. Zvláště pak u náhradních dílů, doplňků a komponentů zjistíte, že na síti najdete úplně všechno a za rozumnější peníze.

Kafe.cz zjistilo:

Ne vždy jsou rozdíly výrazné.

Pro srovnání jsme pro vás zjistili, za kolik pořídíte LCD televizor LG 37LH3000?

15 567 Kč (Datart)
15 090 Kč (Korunka.cz)
15 227 Kč (www.kasa.cz)
15 593 Kč (www.nakupka.cz)

Nákup potravin

Potraviny jsou na internetu asi nejspornější produkty vůbec. Kdo by chtěl nakupovat zeleninu nebo chléb, když ani nevidí, jestli je zboží čerstvé? Když se vám ale nikam nechce a představa narvaných nákupních středisek vás děsí, může být internet dobrou volbou. Také v případě, že onemocníte, není nic jednoduššího, než si nechat jídlo dovézt až domů. Nevýhodou je, že internetoví prodejci potravin fungují pouze na velmi omezeném území, a kromě hlavního města Prahy jich v republice mnoho nenajdete. Některé ceny jsou srovnatelné s pevnými obchody, ale většina je podstatně vyšší. V tomto případě je opravdu lepší dojít si i do dražší večerky přes ulici než zkoušet internetového dodavatele.

Kafe.cz zjistilo:

Za kolik koupíte potraviny v obchodě a na internetu?

Polotučné mléko čerstvé Olma 1 litr: 19,90 Kč (www.z-market.cz), 9,90 Kč (Hypernova)
Rohlík tukový: 1,20 Kč (Albert), 2,20 Kč (www.z-market.cz), Tesco 0,90 Kč
Mouka pšeničná polohrubá 1 kg: 8,90 Kč (www.azdodomu.cz), 13,80 Kč (www.z-market.cz), Tesco 7,90 Kč

Oblečení a boty

Obchodů s oblečením najdete na internetu stovky – od velkých až po malé prodejce. Výhodou jsou často výrazně nižší ceny, mnohdy i větší výběr. Nevýhodou fakt, že si oblečení nemůžete vyzkoušet. Pokud jste konfekční typ, nemusíte se bát – vždy se však informujte, zda velikosti odpovídají – každá značka může číslovat jinak, případně si nechte oblečení přeměřit. Širokou nabídku oblečení za slušné ceny od menších prodejců najdete například na www.mimibazar.cz.

Tipy Kafe.cz

Pár tipů jak se orientovat na internetu

Jak najít nejlevnější zboží?

V libovolném vyhledávači zadejte co nejpřesnější specifikaci výrobku (název, identifikační číslo, jméno výrobce). Jako výsledek hledání vám pak server ukáže všechny nalezené výrobky s odkazem na webovou stránku i s cenou. Navíc existují i specializované vyhledávače, které se specializují pouze na srovnávání nabídek jednotlivých internetových obchodů (např. www.srovnavame.cz).

Ještě než nakoupíte...

Dobře si pročtěte obchodní podmínky, které musí mít každý internetový prodejce uvedeny na svých stránkách. Zajímejte se zejména o příplatky za poštovné a balné, reklamační podmínky a záruku. Obecné podmínky, které platí pro všechny elektronické nákupy, najdete na stránkách www.apek.cz (web Asociace pro elektronickou komerci). Kromě jiného zde najdete i seznam obchodů, které mají certifikát od Asociace pro elektronickou komerci. Ten by měl zaručit bezpečné nákupy po internetu.

Jak poznáte důvěryhodného prodejce?

Kromě zařazení do již zmíněného seznamu Asociace pro elektronickou komerci, by měli mít všichni prodejci uvedeny na svých stránkách následující informace – jméno a název společnosti, sídlo společnosti, kontakt, obchodní podmínky a reklamační řád, informace o ochraně osobních údajů. Velmi důležité hledisko jsou také spokojené reference ostatních zákazníků.