Jak souvisí ryby s inteligenčním kvocientem? Podle Švédů velmi! Dlouholetou studii provedla univerzita v Göteborgu. Vědci zkoumali 4000 mladíků ve věku 15 let, které podrobovali IQ testům. A výsledek? Hoši konzumující pravidelně ryby byli chytřejší o 11 %! Co za tím vězí? Zřejmě omega 3 mastné kyseliny. Podobné účinky mají ale také další potraviny. A nejen na muže, ale také na ženy a dívky!

Jablka, lesní ovoce, kiwi a citrusy

Co obsahují: vitamin C
K čemu je to dobré: Chrání před volnými radiály, které způsobují stárnutí mozku.

Vejce, sója, mléčné produkty

Co obsahují: lecitin
K čemu je to dobré: Pomáhá produkovat látky, které jsou důležité pro naše myšlení.

Losos, makrela, tuňák

Co obsahují: omega 3 mastné kyseliny
K čemu je to dobré: Napomáhají plynulé výměně nervových buněk.

Salát, špenát, zelí

Co obsahují: bioaktivní chlorofyl
K čemu je to dobré: Udržuje kyslík déle v mozku, což se hodí zejména při duševní práci.

Kari

Co obsahuje: barvivo kurkumin
K čemu je to dobré: Podporuje produkci antioxidantů, a zabraňuje tak vzniku Alzheimerovy choroby.

Avokádo

Co obsahuje: vitamin B
K čemu je to dobré: Stimuluje látkovou výměnu.

Zelený čaj

Co obsahuje: flavanoidy (ve vodě rozpustná rostlinná barviva)
K čemu je to dobré: Chrání před volnými radikály, které způsobují stárnutí mozku.

Banány

Co obsahují: draslík
K čemu je to dobré: Posiluje svaly srdce, zlepšuje funkci krevních cév. Do mozku proudí více krve, což zvyšuje jeho aktivitu.

Cibule, česnek

Co obsahují: alicin (éterický olej)
K čemu je to dobré: Posiluje prokrvení mozku, stará se o zásobování mozku kyslíkem.

Celozrnné nudle, cereálie, brambory

Co obsahují: sacharidy
K čemu je to dobré: Hroznový cukr je energií pro šedé buňky mozkové.