Co je krevní plazma a k čemu slouží

Krevní plazma je tekutá složka krve, má nažloutlou barvu a v těle zdravého člověka je jí cca 3-3,5 litrů, tj. tvoří přibližně 5% tělesné hmotnosti. Z 90% je tvořena vodou, zbytek tvoří plazmatické bílkoviny (7%), hormony (2%), enzymy, vitamíny, minerální látky, glukóza a anorganické soli (0,9%). Způsob, kterým se odebírá krevní plazma, se nazývá plazmaferéza.

Statistiky ukazují, že léky z krevní plazmy potřebují během svého života dva ze tří lidí - s velkou pravděpodobností ji tedy budete potřebovat jednou i vy či vaši blízcí.

Na rozdíl od možnosti dárcovství krve není dárcovství plazmy veřejnosti příliš známé. Dárců je proto stále málo - i když jim odběr nijak neublíží a dostanou za něj finanční náhradu. Dlouhodobě je plazmy velký nedostatek a její potřeba stále roste. Nedá se totiž vyrobit synteticky a pacienti jsou tudíž na dárce přímo odkázáni.

Kdo je vhodným dárcem

Dárci plazmy musí splňovat stanovená zdravotní a sociální kritéria, která jsou ustanovena normami české legislativy a také normami Evropské unie. Vhodným dárcem je zdravý člověk ve věku 18-60 let, váží od 50-150 kg, má platný doklad totožnosti a kartu pojištěnce.

Nejprve projdete registrací a základní zdravotní prohlídkou, vyplníte vstupní dotazník a za týden můžete jít na samotný odběr.

Dárce, který se k darování plazmy rozhodne, by si měl vyhradit dostatek času a být na odběr připravený - tj. před samotným odběrem by měl být zcela zdráv. Velmi důležitý pro jeho kondici je také dostatečný přísun tekutin, netučného jídla a spánku.

Krev dárce putuje do plazmaferetického přístroje, ve kterém je filtrována plazma. Pevné části krve jako jsou červené a bílé krvinky a krevní destičky se vrací během odběru zpět dárci. Celý proces trvá cca 45 minut.

Výhody pro dárce

Nespornou výhodou pro dárce je neustálá kontrola jeho zdraví - od nemocného člověka brát plazmu nelze. Proto se také provádí velmi přísné testy -krev dárců se testuje na přítomnost žloutenky typu B, C, viru HIV a syfilis.

Dárcovských center je mnoho - jedním z nich je i Dárcovské centrum Chodov, které je přímo v blízkosti obchodního centra a nabízí dárcům finanční odměnu až 550 Kč* za jeden odběr jako náhradu za váš čas a náklady na dopravu. Při samotném odběru dostanete chlazený nápoj zdarma, po odběru pak zdarma kávu, čaj a malou sladkost. Během odběru se jistě nudit nebudete - k dispozici je wi-fi signál, televize a široký výběr časopisů. Ti z vás, kteří přijedou autem, mohou po dobu 3 hodin využít parkovacího místa přímo u dárcovského centra. Otevírací doba centra je také velmi vstřícná - ve všední den od 7 do 19 hodin, v sobotu pak od 8 do 13.30 hod.

Ty samé podmínky platí také v Dárcovském centru Černý most.

Obě centra splňují přísná kritéria kladená na takováto zařízení a jsou držitelem certifikátu IQPP, tj. zavázalo se k plnění norem chránící zdraví dárců, jeho personál absolvuje pravidelná odborná školení a centrum také řeší podněty a požadavky dárců.

Novinkou v benefitech poskytovaných dárcům se stalo zvýšení finanční odměny až na 550 Kč* za jeden odběr, ale také mobilní aplikace „Save Lives“, která aktivním dárcům slouží místo registrační kartičky. Aplikace poskytuje dárci informace o jeho odběrech včetně hodnot provedených testů, lze se pomocí ní objednat k odběru a informovat se o všech novinkách. K dispozici je zdarma a stáhnout ji lze pro všechny operační systémy.

Pro dárce, kteří absolvují odběr plazmy opakovaně, je k dispozici bonusový systém a benefity navíc. Aktuální seznam najdou všichni zájemci na webu dárcovských center.

Pokud tedy o dárcovství uvažujete - moc rádi vás u nás přivítáme!

*Dle ustanovení §32 odst. 2 zákona 373/2011 Sb. o specifických zdravotních službách, podle kterého za krev odebranou pro výrobu krevních derivátů a pro použití u člověka podle jiných právních předpisů a za její odběr nevzniká osobě, které byla krev odebrána, nárok na finanční ani jinou náhradu, s výjimkou účelně, hospodárně a prokazatelně vynaložených výdajů spojených s odběrem její krve, o které tato osoba požádá a to celkem do maximální výše 5% minimální mzdy.