V Atlantě získal spolu s Kentem Steffersem pro pořádající zemi zlato. V Karchově případě šlo už o třetí triumf, protože dvakrát vyhrál olympiádu také s týmem USA v klasickém šestkovém volejbalu (1984 a 1988). Něco takového nikdo jiný nedokázal.

Padl vyčerpáním

S volejbalem začal v šesti letech díky otci, uznávanému lékaři, který pocházel z Maďarska a tuto zemi také pod vysokou sítí reprezentoval.

Beachvolejbalu se díky diváckému zájmu v Atlantě otevřela cesta k tomu, aby v olympijském programu napevno zakotvil, a televizní přenosy nepochybně napomohly jeho dalšímu rozvoji po celém světě. Vždyť kdo by před 16 lety tušil, že se do nejužší špičky jednou prosadí Čína, Norsko…

Mike Whitmarsh, poražený z památného finále, k tomu poznamenal: „Karch pro popularizaci ,našeho‘ sportu udělal víc než kdokoli jiný. Včetně té šílené růžové čepice, kterou při zápasech nosil.“

Muž, o němž byla řeč, skončil s aktivní kariérou až v roce 2006. Dnes má vlastní volejbalovou školu a pracuje jako asistent trenéra americké ženské reprezentace.