1. Bolesti orálního původu

Zdroj jedné z nejběžnějších bolestí hlavy v hlavě vůbec nehledejte. Epicentrum se nachází v ústech nebo v čelisti. Postižený trpí bolestí od rána do večera, i když nejhorší částí dne je v tomto směru ranní probuzení po noci plné vzájemného obrušování horních a dolních zubů, nebo chvíle jakéhokoliv stresu během dne, kdy člověk skřípe zuby v pevně sevřené čelisti, aniž si to uvědomuje.

Co pomáhá: Většina pacientů si neuvědomuje, že mohou vyhledat zubaře, který se specializuje na problémy skusu. Právě skus může totiž vyvolávat bolesti hlavy nebo například krku. Řešením může být nasazení zubních chráničů nebo rovnátek na noc – nebo případně podstoupit botoxovou léčbu.

2. Migréna

Migrénou u nás trpí až dvacet procent žen. Kdo ji měl, ví, že kromě výrazné bolesti dokáže postiženého velmi vyčerpat a je spojena s nevolnostmi, zvracením, problémy s viděním a citlivostí na světlo a na zvuk. Původ migrény zůstává nejasný.

Co pomáhá: Akupunktura, relaxační terapie (pomalé dýchání, vizualizace, jóga a meditace), vitamin B12 a magnesiové doplňky, na předpis triptanové léky a také excedrinové a botoxové injekce. Možností je tedy víc, ale při jejich výběru zcela určitě nejprve konzultujte problém se svým lékařem.

3. Bolesti z předávkování léky

Při bolestech hlavy berete léky, abyste se jich zbavila, ne aby byly ještě horší. Na to je dobré pamatovat. Odborníci totiž varují před novou formou bolestí hlavy, kterou stále častěji trpí především pacienti s velmi těžkými formami bolesti. Lékaři hovoří o bolestech z přílišného užívání léků a jde o velmi nepříjemnou záležitost, která nastává v okamžiku, kdy si na bolesti vezmete lék, ale ten nepomáhá. Často se hovoří o bolestech hlavy z napětí…

Co pomáhá: Pokud budete aspirin nebo ibuprofen užívat denně, bolesti hlavy mohou být ještě častější. Je proto třeba vyhledat odborníka. Konkrétní léčba pak závisí na stavu pacienta a na povaze jeho obtíží.

4. Bolesti hlavy z dutin

Ať už trpíte zánětem dutin nebo sezonní alergií, tento typ se vyznačuje úpornou bolestí v oblastech čela, lícních kostí nebo nosní přepážky. Ta se navíc zhoršuje pohybem, jako když se ohnete, abyste něco zvedla ze země, což zvyšuje tlak na dutiny.

Co pomáhá: Lékař může předepsat dekongestanty nebo antihistaminy, ale je také dobré konzultovat s lékařem případné nasazení antibiotik, pokud by hrozil vznik infekce.

5. Bolesti ze spánku

Ač to mnoho lidí vůbec nenapadne, častým zdrojem bolestí hlavy je nedostatek spánku. Léky jako ibuprofen vám dokáží od bolesti částečně pomoci, ale určitě neuškodí, když změníte své návyky a místo ponocování začnete více spát.

Co pomáhá: Snažte se o víkendech spát stejně dlouho jako přes týden. A také se pokuste spát nejméně šest hodin, kdykoliv to jen bude možné. Studie prokázaly, že lidé, co spí méně než šest hodin, opravdu trpí silnějšími bolestmi hlavy.

6. »Clusterové« bolesti

Jako se clusterová bomba rozprskne na mnoho menších bomb, tak i bolest hlavy podobného názvu postupuje ve vlnách. Jde o vzácný typ bolestí, které se s přestávkami vracejí celé týdny nebo měsíce. Pak na čas odezní, aby se opět vrátily v plné síle. Nejčastější příčinou je nízká hladina hořčíku v těle.

Co pomáhá: Částečným řešením může být horčíková infuze. Ta otevře zúžené cévy, které jsou zdrojem bolesti. Dalšími možnostmi léčby jsou kyslíková terapie, lokální anestetika a další léky.

7. Bolesti hlavy ze stresu

Hádka se šéfem, nemocné děti, štěkající sousedův pes – zdroje stresu jsou téměř nekonečné. A jsou také zdrojem bolení hlavy. Vzít si prášek samozřejmě pomůže, ale měla byste se zaměřit na celkovou likvidaci bolesti a jejích zdrojů.

Co pomáhá: Ověřte si, v kolik hodin přesně vás začala bolet hlava a jaký problém vás v tu chvíli trápil. Pokud jde o pravidelnou denní dobu nebo životní situaci, snažte se o změnu tak, abyste se pro příště stresu, a tedy i bolestem hlavy, vyhnula.

8. Bolesti z napětí

Jde o nejčastější druh bolestí hlavy mezi dospělými. Příčinou může být únava, hlad, vystavení nepříjemným výparům nebo i parfém kolegyně.

Co pomáhá: Jako lék je doporučený acetaminofen nebo ibuprofen, případně kombinace obou léčiv. U pacientů s chronickými bolestmi hlavy z napětí může lékař jako součást léčby předepsat antidepresiva.