Diskutujte: Měla by Kristýna zrušit svatbu? Co všechno bychom měly o svém budoucím manželovi vědět?

Moje kamarádka Kristýna – dvaatřicetiletá produkční, kterou neznám jinak než jako ráznou osobu plnou energie – se rozbrečela hned za dveřmi. Ani si nestihla pověsit kabát na věšák. „Nevím, co mám dělat,“ popotahovala. „Bojím se, že tímhle to ještě neskončilo. Bůhví, co všechno mi ještě neřekl.“

Otevřely jsme láhev vína a v průběhu večera se ukázalo, že její přítel Marek, kterého si měla už za dva týdny brát, se před pár lety zapletl do jakéhosi podivného podnikání. A jeho někdejší společníci na něm teď vymáhají jedenapůlmilionový dluh. Dokonce neváhali za ním poslat vymahače, kteří si prozatím přišli „pouze“ popovídat.

„Na policii jít nechce,“ líčí Kristýna. „A nechce ani, aby se do toho vložil můj táta – právník, který mu nabízel pomoc. Prý že si to chce vyřešit sám. Ale já nevím. Co když se namočil do něčeho nelegálního víc, než je ochoten mi přiznat?“

Já jsem Marka na večírcích a jiných společných akcích poznala jako sympaťáka, který nezkazí žádnou zábavu... ale to je vlastně všechno. Když se nad tím tak zamyslím, moc toho o něm nevím. S Kristýnou jsme ten večer vypily láhev vína, ale neporadila jsem jí. Měla by kvůli jeho problémům zrušit svatbu? Neměla by ho v těžké chvíli naopak podpořit?

Nemohly jsme si přitom nevzpomenout na naši společnou kamarádku Olinu, která se právě rozvádí. Její muž Zdeněk jí teprve nedávno přiznal, že nemůže mít děti. Vždycky jí říkal, že děti mít nechce, to ano... ale Olina celou tu dobu doufala, že v manželství změní názor.

Uvědomila jsem si, že těch věcí, které by člověk měl vědět o svém budoucím partnerovi, je docela hodně. A často to jsou témata, na která je vám hloupé se vyptávat na romantických večeřích nebo cestou z kina. Zkuste je nadhodit třeba takhle: „Moje kamarádka Kristýna právě zjistila...“

Kafe.cz doporučuje: Před svatbou si položte tyto otázky...

Máte stejná očekávání? Nečekejte, že ho po svatbě změníte. Pokud vy hodláte hned po svatbě zplodit prvního potomka, zatímco on se chystá dobýt Antarktidu, pravděpodobně ani po svatbě se to samo neurovná.

Jaký má vztah se svými rodiči? Z toho můžete obvykle zjistit hodně o tom, jaký bude mít vztah ke své budoucí rodině, kterou s vámi hodlá založit. Jak jedná se svou matkou? Právě takhle je patrně zvyklý jednat se ženami obecně.

Je mezi vámi fyzická přitažlivost? Máte stejné sexuální preference? Nevyznává praktiky, které vám jsou proti mysli – a pokud ano, je ochoten se jich kvůli vám vzdát?

Chce mít (s vámi) děti?

Kdo jsou jeho přátelé? Jeho kamarády z fotbalu nemusíte zrovna milovat, ale pokud se ve volném čase stýká s partičkou, která vám nahání husí kůži, měla byste se mít na pozoru.

Jaké má vztahy se svou bývalou?

Jaké má kostlivce ve skříni? Nějakou malou kůstku najdete v šatníku u každého. Jde o to, aby se na vás po jeho otevření nevysypala celá kostnice.

Má dluhy? Upřímně: není zrovna lehké vypálit na svého milého tuto otázku, ale rozhodně je lepší přijít s ní dříve než později.

Jaké má cíle a sny? Kde se vidí za pět let?

Má nějaké zdravotní problémy? Nemusí to být zrovna HIV pozitivita. Existuje spousta dědičných onemocnění, o nichž byste měla vědět, pokud s ním chcete mít děti.