Nošení jídla do práce, nižší spotřeba toaletního papíru, menší prodej novin, časopisů a květin – to jsou podle průzkumů mezinárodní reklamní sítě BBDO výsledky ekonomické krize. I když se řady lidí zatím výrazněji nedotkla, podvědomě prý šetří – a jednou z hlavních věcí, na kterých se uspořit dá, je jídlo. A tak se pomalu začíná zvyšovat počet těch, kteří do práce dorážejí s kastrůlkem, nebo s jídly z rychlých občerstvení. My vám přinášíme přehled těch nejčastějších z nich!

1. Čínská polévka/ čínské instantní nudle

Výhody: Nízká cena - pořídíte je již od 2 Kč a rychlá příprava.
Nevýhody: Obsahují velké množství glutamanu sodného, a proto nejsou pro častou stravu příliš vhodné. Hrozí také vznik alergické reakce.
Tip Kafe.cz: Pokud je to možné, raději si připravte vlastní těstoviny, ideálně celozrnné. Stačí je večer uvařit, dát do lednice a v práci ohřát. Doma si na ně můžete připravit i jednoduchou a rychlou omáčku z cibule, česneku, koření a rajčat.

2. Rohlík se salámem/sýrem

Výhody: Rychlá příprava, zápachem z jídla neobtěžujete kolegy. Můžete se najíst, aniž byste přerušila práci.
Nevýhody: Studená strava každý den rozhodně není ideální. Navíc z rohlíku se salámem či sýrem do těla nedostanete potřebné živiny, bílkoviny, ani vitaminy.
Tip Kafe.cz: Studený oběd občas tělu nezaškodí, ale zkuste jej doplnit alespoň porcí zeleniny či ovoce.

3. Hamburger a hranolky

Výhody: Pokud máte fast food v blízkosti práce, můžete si toto jídlo donést ještě teplé. Hamburger navíc obsahuje některé vitaminy skupiny B, železo, zinek a měď.
Nevýhody: Vysoká kalorická hodnota, vysoký obsah soli a nezdravých tuků. Pokud tuto stravu konzumujete často, hrozí vyšší riziko infarktu a rakoviny tlustého střeva.
Tip Kafe.cz: Chodíte-li si pro jídlo do fast foodu, raději zvolte zeleninový salát s kousky kuřecího masa.

4. Pizza

Výhody: Podle nejnovějších výzkumů snižuje konzumace pizzy riziko infarktu, a to až o 22 %. U těch, kteří pizzu jedli víc než dvakrát týdně, až o polovinu.
Nevýhody: Celá pizza obsahuje i přes 1 700 kalorií (záleží na tloušťce těsta i náplni), což je více než denní doporučený příjem. Určitě tedy nejde o jídlo na udržení štíhlé linie.
Tip Kafe.cz: Vybírejte vždy pizzu s co nejtenčím těstem a s co nejzdravější náplní.

5. Smažený sýr

Výhody: Sýr je cenným zdrojem bílkovin,
Nevýhody: Ve smažené formě je sýr těžký a nezdravý – zvlášť, pokud se dělá v množství přepáleného tuku, jako v některých rychlých občerstveních. Pokud si jej dáte s hranolkami a tatarkou, stává se kalorickou bombou.
Tip Kafe.cz: Rozhodnete-li se pro smažený sýr, raději si jej dejte s bramborem a bez tatarky či kečupu.

Jídlo s sebou? Raději vlastní!

Pokud se rozhodnete pro nošení jídla do práce, raději si připravte vlastní, které si v mikrovlnce ohřejete. Budete tak zaručeně vědět, co jíte. Ideální jsou těstoviny, rizoto, nebo saláty, které nejsou nijak nepříjemně aromatické, jsou syté a snadno se ohřívají. Přípravou vlastního jídla navíc ušetříte nějakou stokorunu měsíčně…

Kafe.cz zjistilo:

  • Někteří zaměstnavatelé nevidí rádi nošení jídel do práce a dokonce je zaměstnancům zakazují. Hlavním důvodem je většinou fakt, že pachy z ohřívaného jídla obtěžují je i kolegy.
  • Například ve Velké Británii je nošení jídla do práce normální jev. Jídlo v restauracích je tu totiž nepoměrně dražší.

Jaké jídlo si nosíte do práce vy?