Je stále stejně romantická a okouzlující, pořád nabízí lahodné jídlo, skvělé víno a neopakovatelnou atmosféru. Jen zde teď ještě navíc můžete procházku slavnostně nazdobeným městem spojit s nákupem dárků.

Metropole módy totiž má v předvánoční době velké slevy. A vlastně ani není tak daleko: z pražské Ruzyně tam jste letecky za necelé dvě hodiny.

Kouzelné uličky

Pro samé nahlížení do úžasně vyšperkovaných výloh, jaké umějí vykouzlit snad jen elegantní Francouzi, byste však v Paříži neměli vynechat architektonické skvosty: třeba katedrálu Notre Dame, Eiffelovu věž či chrám Sacré-Coeur ve čtvrti Montmartre.

Tam zažijete vůbec nejvíce pařížské atmosféry v uličkách plných umělců, hospůdek a rychlých občerstvení s tenoučkými palačinkami. Nechte se zde třeba portrétovat – a nezapomeňte se podívat na nejslavnější kabaret světa Moulin Rouge.

Co nejvíc času si vyhraďte na pařížská muzea: v Louvru můžete klidně strávit celý týden, fascinující je i Muzeum člověka, Muzeum Guimet a řada dalších.

Plni čerstvých zážitků si večer zajděte do některé z bezpočtu tamních dobrých restaurací, dopřejte si skvělé francouzské víno a poté se vydejte na procházku nočním městem. Paříž sice asi nezastihnete pod sněhem – to se stává zřídka – ale i tak bude určitě oslnivě krásná…

Paříž v číslech

  • Název: Paříž (hlavní město Francouzské republiky)
  • Poloha: na řece Seině v regionu Île-de-France
  • Počet obyvatel: 2,2 milionu, v celé metropolitní oblasti však žije asi 12 milionů lidí
  • Městský znak: loď na moři a motto Vlny s ní zmítají, ale přesto se nepotopí.