Zdá se vám to neuvěřitelné? Myslíte si, že období, nazývané eufemisticky „podzimem života“, není nic jiného než sledování vlastního fyzického úpadku, osamělosti, chudoby a narůstající závislosti na pomoci druhých? Sami staří lidé to ovšem vidí úplně jinak. Rozsáhlý průzkum, který provedl americký Gallupův ústav, ukázal, že právě senioři po osmdesátém roce života jsou tou nejšťastnější věkovou skupinou ze všech.

  • V telefonickém průzkumu více než 340 tisíc respondentů odpovídalo na různé otázky týkající se jejich osobního života, zdraví, financí a subjektivního pocitu štěstí.

Ukázalo, že vůbec nejspokojenější skupinou jsou lidé od osmdesáti let výše; ti také nejméně trpěli stresem, vztekem a dalšími negativními emocemi. Jako druhá nejšťastnější skupina se ukázali osmnáctiletí, jejichž optimismus bychom pravděpodobně mohli hodnotit jako pošetilost, naivitu či bláhový nedostatek informací – to ale o starých lidech říci nemůžeme.

  • Naopak skutečné peklo negativních emocí podle stejného průzkumu většina z nás zažívá kolem padesátky.

Právě v tomto věku jsme nejméně spokojeni sami se sebou, nejméně si dokážeme užívat každodenních radostí a naopak pociťujeme nejvíce frustrace. Zřejmě jde o období, kdy se u nás projevují první známky nastupujícího stáří, ale ještě si je odmítáme připustit.

Skutečnost, že v osmdesáti můžeme být šťastnější, než jsme byli ve dvaceti, je velmi povzbudivá. Navíc se zdá, že k tomu dochází nezávisle na tom, co se do té doby odehrálo v našem životě,“ říká Andrew J. Oswald, profesor psychologie na univerzitě ve Warwicku. „Tyto poznatky si rozhodně zaslouží další zkoumání. Co se to s námi kolem padesátky děje, že právě tento věk je jakýmsi zlomovým bodem, od něhož se všechno začíná zlepšovat?“