Diskutujte: Nemůžeme položit jinou otázku – Který hřích pácháte na své pleti obvykle vy?

Když už jsme u těch hříchů, uspořádala jsem v redakci on-line oddělení zpověď. Rovnou jsem samozřejmě kolegyně upozornila, ať nepočítají se žádným zpovědním tajemstvím, že všechno prozradím v článku. Přesto mě neodmítly. Díky tomu jsem zjistila, že jediná vzorná mezi námi je Katka (což nikoho nepřekvapilo) a že hitparádu prohřešků s přehledem vede vymačkávání pupínků.

Můj hřích proti krásné pleti (podle „holek“ z on-line):

Jana (www.kafe.cz): Přestože jdu občas spát nalíčená (sice naprosto výjimečně, když usnu u televize) a sem tam zaútočím na nějaký pupínek, za svůj největší hřích proti krásné pleti považuji fakt, že ji nejsem schopná promazávat zvláčňujícími mléky. Pleť mám tedy suchou a před karnevalem vrásek mě (předpokládám, že velmi dočasně) chrání jen genetická výbava. Díky mami, babi… Nenávist ke všemu, co bych na tělo měla napatlat, je u mě obrovský problém. Hodně se věnuji sportu a pleť je díky tomu vysušená. Přesto si mažu pravidelně pouze obličej a dekolt.

Katka (www.kafe.cz): Ke své pleti se chovám už od nejútlejšího mládi tak laskavě, že bych od ní na oplátku očekávala trochu víc vděku. Nalíčená bych na rozdíl od holek z redakce šla spát asi pouze v případě kómatu. Pravidelně používám kosmetiku v souladu s typem pokožky, neudělám krok bez krému s UV faktorem, hojně vyživuji, dostatečně hytratuji a do domácích operací se sice pouštím, ale nikdy ne bez použití čistého kapesníku a následného ošetření zklidňujícím tonikem. I tak se mi často v tu nejméně vhodnou dobu a na nejméně vhodném místě vyskytne pupínek (nebo celá sada), což mě dohání k šílenství. Tuším ale, že kdybych se o pleť nestarala, bylo by to asi mnohem horší.

Lucie (editorka www.national-geographic.cz): Myslím, že můj největší problém by jednou mohl být fakt, že kouřím. Někdy víc, někdy míň, ale nedělám si iluze, že by to mohlo zůstat úplně bez následků. Zatím mi nebylo třicet a v zrcadle nic aktuálně nepozoruju – není ráno poznat, jestli jsem den předtím kouřila více nebo míň. Jsem si ale úplně jistá, že mi ty cigarety organismus někde uvnitř sčítá a jednou se to projeví.

Petra (asistentka redakcí on-line): Jsem hrozná, pupínky si mačkám, jen co se objeví, i kdyby byly úplně malinké. Žádný nenechám na pokoji. Momentálně jsem v období, kdy chodím pravidelně na kosmetiku – za pár dní se vdávám, tak jsem chtěla být krásná. Výsledek je ten, že mi týden před svatbou vyskočilo nad obočím „cosi“, co jsem okamžitě rozdráždila mačkáním a teď můžu jen doufat, jak si s tím poradí make-up.

Lenka (šéfeditorka www.vlasta.cz): Mně se zdá, že vězím v nějakém začarovaném kruhu. Nastartuje se tím, že málo spím. Když málo spím, mám míň energie a jím víc čokolády. Jak jím víc čokolády, kazí se mi pleť a pupínky si pak víc mačkám. Ach jo…

Denisa (editorka www.vlasta.cz a www.kvety.cz): Stane se mi, že se neodlíčím, když jdu spát. Obvykle jen proto, že jsem líná to udělat a to je samozřejmě špatně. Poslední dobou se sice nelíčím nijak moc, ale je mi jasné, že tohle je zrovna dost velký hřích proti kráse pleti, která pak v noci nemůže dýchat a regenerovat.

Zuzana (šéfredaktorka www.dumazahrada.cz): Mačkání je i můj největší problém. Jak tak poslouchám, nejsem v tom sama. Ani po sportu se vždycky nenamažu a nějaká prevence proti striím taky moc neexistuje. Nárazově se víc promažu, až když se náhodou zahlédnu v zrcadle zezadu a zjistím, že jich zase přibylo.

Přečtěte si článek: Prohřešky proti krásné pleti a zjistěte, co byste kromě výše popsaného ještě rozhodně neměla své pleti dělat.