Diskutujte: Jak jste získala své poslední místo?
Pomohl vám úřad práce, kontakty nebo jste reagovala na inzerát?

Pravděpodobně si ani neuvědomujete, jaké detaily mohou rozhodnutí personalisty ovlivnit ve váš neprospěch. Následujícím kiksům se u přijímacího pohovoru (interwiew) příště určitě vyhněte. Radikálně tím zvýšíte své šance místo získat.

Co jste udělala špatně:

Rozeslala jste životopis na více míst a netajíte se tím

Začínáte-li hledat nové místo, je pravděpodobné, že svůj životopis zašlete do několika firem. Tuto skutečnost ale při pohovoru takticky zamlčte, respektive při přímé otázce rázně popřete. Člověk, který s vámi dělá pohovor, by jinak mohl snadno získat dojem, že jejich společnost je pro vás jen „znouzectnost“, kdyby to jinde nevyšlo. O nikoho takového firma nestojí.

Vynášíte citlivé informace

Pokud pracujete v konkurenční společnosti, dávejte si při pohovoru velký pozor na to, co říkáte. Informace o projektech, plánech a pracovních postupech jsou tabu. Váš budoucí zaměstnavatel by si mohl myslet, že neumíte držet jazyk za zuby a důvěrné informace povíte kdekomu.

Plánujete kariéru v dalších firmách

Jestliže máte v plánu třeba za dva roky opět změnit kvůli kariérnímu růstu zaměstnavatele, personalistovi se s tím rozhodně nesvěřujte. Která společnost by investovala čas a peníze do pracovníka, který chce zanedlouho zvednout kotvy a odejít ke konkurenci?

Postěžovala jste si na spory v minulé práci

Pokud jste si s některým kolegou na bývalém pracovišti vjeli do vlasů, nešiřte se o tom. Personalista z toho může odvodit, že jste konfliktní typ a narušujete klidnou pracovní atmosféru. To samé platí i pro případ neshod s vaším šéfem. Možná byly hádky s ním důvodem vaší výpovědi, personalistovi ale raději vyprávějte o vašem zájmu dále se rozvíjet a získávat nové zkušenosti.

Spletla jste si personalistu s psychologem

Ani nevíte jak a hovořila jste o svém osobním životě. Do toho personalistovi jednak nic není a navíc si bude právem myslet, že absolutně netušíte, jak se na pohovoru chovat. Otázky ohledně rodinného stavu by seriozní společnosti klást neměly, je to diskriminační a protizákonné. Firma nemá právo ani na informaci, jestli v brzké budoucnosti míníte založit rodinu.

Posteskla jste si, že potřebujete peníze na dluhy

I když není vaše finanční situace zrovna růžová, buďte si jistí, že to při pracovním pohovoru nikoho nezajímá. Nečekejte, že touto informací někoho dojmete. Neotevírejte ani téma svých závazků, jako jsou úvěry, hypotéka a podobně. Zaměstnavatel netouží po pracovníkovi, který řeší jenom jediné – jak splácet dluhy. Firma má zájem o lidi, ze kterých vycítí vážný zájem zrovna pro ně pracovat.

Zmínila jste hádky v rodině

Se zástupcem firmy není moudré rozebírat ani rodinné problémy, od toho je káva s kamarádkou. Spory v rodině mohou být pro personalistu známkou toho, že jste problémový člověk, navíc natolik ovlivněný osobními spory, že by se to mohlo odrazit na vašem pracovním výkonu.

Pídila jste se předčasně po platu

Jste-li nedočkaví a začnete řešit peníze deset minut poté, co dosednete na židli, personalista si vás spojí jen s penězi a horlivostí, nikoli se zkušenostmi. O mzdě je vhodné se bavit až na konci pohovoru.