Foto: ISIFA.COM

Wilson však chce ulovit žraloka, aby se vyrovnal svému dědovi Salamovi (63) - slavnému Lorongovi (Silnému muži)...

Za c. a k. monarchie bývali u nás synkové boháčů uváděni do života otcem, obvykle s pomocí koňaku a lehkých děv. Na ostrovech Nové Guineje to mají mladí těžší.

Laso jí totiž zabraňuje v pohybu, voda s kyslíkem přestává protékat jejími žábrami a "bůh moří" se dusí. To je pro strašného vládce hlubin konečná. Ještě chvíli se zuřivě brání a dokonce zkouší kousnout Wilsona do nohy! Pod ranami chlapcova klacku však brzy umdlévá. Smrt zvířete lidem na břehu oznamuje vítězný tón Wilsonovy mušlové "trubky".

Kdo sní, ten to ví

Smutný je konec statečného tvora. Wilson ho nakládá do kánoe a odváží na břeh. Tam, kde si chlapci po staletí hrají na "přivolávače žraloků" (a nikdy neprohrají, protože bojovnou rybu vždy ztělesňuje ten nejmenší z nich).

Na pláži se zatím shromažďují vesničané. Každý dostane kus uloveného žraloka. Upeče si ho na ohni a sní - čímž potvrdí, že uznává Wilsonovu čerstvou dospělost. Jen pro žraločí ploutve přijede čínský obchodník. Za oblíbenou surovinu na přípravu polévky se totiž platí tolik, že by byla škoda rozdat ji sousedům...

Na počátku byl žralok

Podle dávné legendy ostrovanů byl první živý tvor na světě velký žralok. Toho stvořil místní bůh Moroa hned na úsvitu věků - až po něm pak člověka. "Žralokovi Moroa řekl, že na zavolání má připlavat k člověku," vysvětluje Salam. "Chytit se ale může nechat jen od čistého muže." "Čistý" je ten, kdo se po určený počet dnů vyhýbal některým jídlům a sexuálnímu styku...