Každá varianta, kterou zvolíte, má samozřejmě svá pro a proti. Vydat se po vlastní ose znamená svobodu, nikdo a nic vás neomezuje, zároveň tato možnost bývá i cenově přívětivější. Na druhou stranu musíte vše zařizovat, ubytováním a dopravou počínaje a stravou konče. Když se rozhodnete pro cestovní kancelář, nemusíte nic řešit, ale rozhodně si připlatíte. Co se týče období, pak se obecně doporučuje, máte-li tu možnost, cestovat mimo sezonu.

Správný výběr je rozhodující

Určitě si dejte pozor při výběru destinace a zohledněte tamní podmínky, bezpečí a klima. Důležitou roli při rozhodování hraje ubytování, které můžete vybrat pomocí různých aplikací se zákaznickými recenzemi. Cítíte se na čistě odpočinkovou dovolenou v hotelu s funkčním zázemím? Věnujte pozornost, pro koho je primárně určen, zda nabízí písčitou pláž s pozvolným vstupem do moře a jak je zajištěný plážový servis. Není na škodu podívat se na možnosti výletů. Relaxace na pláži je sice prima, ale vyrazit jednou či dvakrát za krásami a poznáním místa, kde jste se rozhodli strávit dovolenou, bude příjemným zpestřením.

A jak jsou na tom kuřáci?

Plánování dovolené pro ně nebývá často jednoduché. Na jednu stranu je dovolená dobrou příležitostí, jak se tohoto zlozvyku zbavit, ale na straně druhé jsou ti, kteří bez cigarety zkrátka nevydrží. Patříte-li do druhé skupiny, dejte si dobrý pozor na to, jaká pravidla v daném místě platí. Třeba ve stále oblíbeném Bibione vás už nenechají zapálit si na pláži a podobných omezení existuje bezpočet.

Jak jsme již zmínili, právě dovolená nabízí možnost zkusit se zbavit cigaret úplně, což nebývá jednoduché. Dospělí kuřáci mají však volbu vyzkoušet moderní bezdýmné alternativy, které jsou méně škodlivé než klasické cigarety.

Jednou z nich je například elektronická cigareta IQOS VEEV. Bývá okolím dobře tolerována, neboť nikoho neobtěžuje kouř ani zápach. Je to proto, že toto zařízení funguje na principu odpařování kapaliny, produkuje tudíž pouze aerosol bez zápachu. Toto zařízení můžete mít stále při sobě, dá se kdykoli zapnout či vypnout, a i jeho nabíjení je velmi rychlé. Navíc skvěle padne do ruky a na výběr máte náplně v mnoha různých příchutích.

Na co dalšího nezapomenout?

Při volbě místa dovolené se inspirujte také recenzemi těch, kteří už zde nějaký čas strávili. Počet hvězdiček u hotelu není všechno, často můžete být mnohem spokojenější v tříhvězdičkovém hotelu než v tom nejluxusnějším. Dobrých rad není nikdy dost, proto když budete chtít na něčem ušetřit, pak rozhodně ne na pojištění. Pár stovek navíc vám v případě nehody či storna ušetří spoustu problémů i peněz. S tím tak trochu souvisí také to, abyste při výběru dovolené brali v potaz svůj zdravotní stav a případně se poradili s lékařem. Například lidé s velmi citlivou pokožkou by raději měli cestovat mimo hlavní sezonu, kdy jsou teploty nižší, hodně pít a vyhýbat se pobytu na přímém slunci.

Teď už se jen sbalit

Balení se na cesty představuje mistrovskou disciplínu, v níž musíte být co nejefektivnější. Vše začíná tím, kam se chystáte. Určitě bude jinak vypadat obsah kufru na exotickou dovolenou než ten do hor.

Rozhodně není na škodu připravit si seznam věcí, které si chcete vzít, nemusí totiž nutně odpovídat tomu, co na cestu skutečně potřebujte. Nebalte na poslední chvíli a také se doporučuje si vše nejprve rozložit třeba na postel a teprve pak skládat do zavazadla. Pamatovat byste měli i na to, že si z cesty budete chtít dovézt nějaké suvenýry. Skvělým řešením je například to, že si vezmete cestovní balení kosmetiky, která spotřebujete, a uvolníte si tak místo v kufru. Existuje také spousta fíglů, jak věci poskládat tak, aby zabraly co nejméně místa. Na dovolené se určitě nechcete zabývat činnostmi typu žehlení, proto už při balení myslete na to, aby oblečení bylo nemačkavé, případně ho složte tak, že se snadno později vyvěsí. V neposlední řadě, pokud letíte, zjistěte si váhové limity a rozměry zavazadel, ať nejste na letišti nepříjemně překvapeni.