V úrodných nížinách se pěstuje zelenina a rozsáhlé pastviny jsou domovem iberského vepře, jehož sušenou šunku jamón ibérico vyhledávají labužníci na celém světě.

Úbočí hor jsou porostlá staletými i tisíciletými olivovníky a mandloněmi a Středozemní moře i Atlantský oceán zásobují místní strávníky pro nás často neznámými, avšak delikátními druhy ryb a mořskými plody.

Féničané sem přivezli vinnou révu, z níž se dodnes vyrábí pověstné sherry. Andaluská gastronomie je plná vůní, chutí a barev.

Vynikající tapas

Zdejší „vynález“ jsou také tzv. tapas - drobné lahůdky, které se konzumují ve společnosti dobrých přátel.

Základ lahodné a zdraví prospěšné středomořské kuchyně tvoří panenský olivový olej, jemuž se říká tekuté andaluské zlato.

V této oblasti je vlastně jediný používaný tuk. Právě proto mají domorodci velmi nízkou úmrtnost na koronární onemocnění.

Chuť a vůni olivového oleje Andalusané nejčastěji testují na bílém pečivu nebo ho přidávají do salátů a majonéz. Nezbytná součást jídelníčku jsou olivy.

Naplněné papričkou, modrým sýrem nebo lososem se tu smaží v trojobalu dozlatova. Ostatně právě z Andalusie pocházejí zhruba dvě třetiny oliv na českém trhu.

Oblast kolem města Jerez de la Frontera je vyhlášená výrobou sherry.

Exkluzivní masa

Jeho nezaměnitelné charakteristiky jsou dány jednak unikátním klimatem s vysokou vlhkostí atlantského vzduchu, která dává vzniknout kvasinkovému povlaku zvanému flor na povrchu vína, jednak specifickým způsobem zrání.

Pije se nejen jako aperitiv či digestiv, ale velice často se také přidává do moučníků.

Typický produkt je rovněž iberské vepřové maso pocházející z polodivokých iberských prasat, která žijí na pastvinách a ve středomořských dubových a korkových hájích, kde spásají trávu a především žaludy.

Díky volnému pohybu v přírodě a specifické potravě je obsah tuku v mase minimální a zároveň rovnoměrně rozložen ve formě mramorové struktury.

V místních restauracích a barech bývají kýty zavěšené na hácích, z nichž zkušený mistr odřezává jemné plátky.

Můžou být dvojího druhu: jamón serrano zraje kratší dobu než exkluzivní jamón ibérico. Toto maso se též používá do celé řady uzenin (do pečeně lomo, salámu salchichón nebo paprikového choriza).

Čtěte také: