Chronické rány často vzdorují i nejmodernějším léčebným metodám a trpí jimi zejména lidé starší, obézní, diabetici či ti se špatným prokrvováním tkání. Nehojící se rány trápí více lidí, než by se mohlo na první pohled zdát, protože řada nemocných se za svůj zdravotní problém stydí. Následující text shrnuje to podstatné, co je o chronických ranách dobré vědět.

8 faktů o chronických ranách

  1. Když se zdravý člověk zraní, za normálních podmínek už po krátké době vidíme, jak se rána hojí a zmenšuje. Pokud se však stav poranění nezačne během 6 až 9 týdnů zlepšovat nebo se naopak zhorší, mluvíme o chronických ranách.
  2. Chronické rány jsou poměrně častými zdravotnickými komplikacemi. Podle loňského průzkumu se v České republice s tímto problémem u pacientů setkává až 8 z 10 dotazovaných praktických lékařů. Nejčastěji je to kvůli bércovým vředům.
  3. Kromě výše zmíněných bércových vředů patří mezi chronické rány často také diabetické vředy nebo proleženiny, což jsou zdravotní komplikace související se špatným prokrvováním nebo nadměrnou zátěží tkáně.
  4. Existuje několik zdravotních komplikací, které riziko špatného hojení ran zvyšují. Chronické rány jsou častější u lidí s cukrovkou, obezitou, špatnou výživou, vyšším věkem a lidí trpících chorobami zhoršujícími prokrvování tkání (takzvaná žilní nedostatečnost). Hojení zpomaluje také užívání alkoholu, nikotinu a drog.
  5. Obtížně se hojící rány sužují lidstvo odnepaměti. Ve starověkém Egyptě léčitelé nemocným přikládali na zhnisané rány zkvašený chleba nebo pivní kal. Ve středověku se francouzský lékař Ambroise Paré zmiňuje o používání hmyzích larev a plátků stříbra. Ještě do osmdesátých let minulého století zdravotníci ošetřovali nehojící se rány suchými obvazy a léčivými mastmi.
  6. Moderní doba přinesla v léčbě chronických ran pokrok a Česká republika patří v této oblasti ke špičce. Nezávislé klinické studie prokázaly pozitivní účinek náplastí Sorelex s kyselinou hyaluronovou, které vyvinula česká firma Contipro. Díky jednoduchému způsobu aplikace pomáhají pacientům ránu profesionálně ošetřit i v domácím prostředí.
  7. U chronických ran hraje důležitou roli psychický stav pacientů. Dlouhé hojení spojené s přetrvávající bolestí vyvolává u nemocných pocity beznaděje. Chronické rány jsou také nehezké na pohled, může z nich vytékat sekret a mohou zapáchat, což u pacientů vede až k sociální izolaci, protože se stydí chodit na veřejnost.
  8. Rychlost hojení je u chronických ran klíčová. Nejen kvůli výše zmíněným psychologickým důvodům, ale také kvůli snížení rizika vzniku zánětu. Čím déle zůstává rána nezahojená, tím větší je riziko, že se do ní mohou dostat nečistoty. Náplasti Sorelex zjednoduší a urychlí převazování rány, čímž se riziko zánětu snižuje.

Náplasti SORELEX v desetikusovém balení i v testovací jednokusové variantě si lze zakoupit v lékárně i bez lékařského předpisu. V případě, že ho pacientovi s chronickou ránou předepíše lékař, je SORELEX plně hrazen ze zdravotního pojištění. Léčbu a hojení rány by měli lidé vždy předem konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem.