V České republice propukla chřipková epidemie. I když je sezonního charakteru, každoročně postihne přibližně 10 – 30 procent populace. Očkováno je však pouhých 6 procent. Jako hlavní přenašeči jsou označovány děti, které tvoří velký podíl postižených. Viry chřipky se přenášejí kapénkovou infekcí a jsou vysoce nakažlivé. Zvláště u „školkařů“ se zejména v zimním období vyskytují poměrně často a vám i prckovi nezbývá, než s nimi úporně bojovat. I samotná rýma je nepříjemná pro dospělé, natož pro dítě. Odsávání přináší pouze krátkodobou úlevu a dny s rýmou či kašlem se zdají nekonečné. O nocích ani nemluvě, když dítě leží, je to ještě horší. Zná to každý rodič, který už uprostřed noci zapínal hlučný vysavač, aby svému pokladu alespoň trochu ulevil od ucpaného nosíku odsávačkou. „Když nás přepadne rýma, soustředíme se hlavně na ucpaný nos. Náš respirační systém se však skládá jak z horních, tak i dolních cest dýchacích. Při dýchacích problémech bychom se měli postarat o oboje. Silnější nachlazení přechází do vlhkého nebo suchého kašle. Náš obranný reflex organismu dává najevo, že není něco v pořádku, a kašlem se snaží vyčistit,“ vysvětluje dětská lékařka MUDr. Katarína Šimovičová.

Domácí lékárnička

Každý z nás má jistě v lékárničce kapky či sprej do nosu. Ale ne všechny jsou vhodné pro malé děti. Babičky dříve používaly na respirační problémy bylinky ze zahrádky a na ucpaný nos pomáhalo napařování. „Horká pára pročistí horní dýchací dutiny a uleví ucpanému nosu. Hrozí však opaření. O mnoho účinnější je inhalační léčba, která působí i v okrajových částech dolních dýchacích cest a proniká až do nejmenších plicních alveol, kam se žádný sirup či vodní pára nedostanou,“ tvrdí doktorka Šimovičová. Inhalace je finančně nenáročná, přístroj můžete používat dlouhé roky a střídat se o něj může celá rodina.

Inhalační léčba patří k moderním směrům, které přinášejí efektivní a účinnou úlevu

Chcete-li předcházet nemocem a dýchacím potížím, inhalujte jednou denně po dobu 10 - 15 minut. Ideální je inhalovat večer před spaním, protože na inhalaci je potřeba klid. Prostřednictvím masky nebo náustku se do plic dostanou i ty nejmenší částečky užitečných minerálů. „Při potížích doporučuji zvlhčování sliznice aerosolovou terapií pomocí kompresorových inhalátorů. Mohou pomoci i při virových respiračních nemocech, při alergických příznacích z horních cest dýchacích nebo některých zánětech. Účinky inhalace nastupují rychle a mohou pomáhat dětem i dospělým. Zvlhčená sliznice dokáže lépe odstraňovat usazené alergeny či nečistoty. Inhalace je šetrný způsob prevence a léčby mnoha nemocí. Urychluje často léčbu běžných respiračních infekcí a snižuje tak riziko případných komplikací,“ vysvětluje Ing. Zdeněk Rotal Ph.D., zástupce společnosti Omron.

Kompresorový inhalátor s patentovaným systémem zajistí díky nejnovější technologii pohodlnou, bezpečnou a zejména efektivní inhalaci. Pravidelné inhalování slouží jako účinná léčba i prevence celé řady respiračních onemocnění. Používání inhalátoru při prvních příznacích nachlazení zabrání propuknutí onemocnění do těžšího stadia, a tím sníží i riziko nezbytnosti nasazení antibiotik. Na rozdíl od celkového podávání léků ústy, které ovlivňují celý organismus, umožňuje inhalace využití léčebného efektu jen v dýchacích cestách, tedy přesně tam, kde je to třeba. Inhalační souprava OMRON A3 Complete nabízí jedinečnou technologii, kdy je možné vybrat ze tří stupňů rozprašování léčiva a zvolit si tak, do jaké část dýchacích cest požadujete aerosol s léčivou látkou dodat. Pokud si však sami připravujete léčivo pro inhalaci, je velmi důležité, abyste dodržovali předepsané instrukce. Léčivo připravte dle předpisu či příbalového letáku. Vysoce efektivní je však i vdechování aerosolu léčivých minerálních vod, například Vincentky. Více informací o výběru inhalátoru naleznete na stránkách www.inhalator.cz

Ve kterých obdobích roku je vhodné inhalovat, to záleží na druhu vašich potíží, při kterých je možné zvýšit počet inhalací na dvě až tři denně.
• častá nemocnost a sklony k infekcím dýchacích cest: od podzimu do jara, minimálně v obdobích různých epidemií
• alergie na pyly či plísně: po celé období kvetení „vašeho“ alergenu
• alergie na roztoče či zvířata: potíže se obvykle zhoršují v topné sezoně, lze inhalovat i celoročně
• astma a jiné chronické plicní choroby: celoročně

Najdete v lékárnách a zdravotnických prodejnách za doporučenou MOC 1 440 Kč.