Chřest, lidově také nazývaný jako špargl, patří mezi nejjemnější zeleninu, na které si pochutnávali už faraoni i římští labužníci. A není divu, neboť je to zelenina nejen velmi lahodná, ale také hodně bohatá na vitamíny a minerály.

Mohlo by vás také zajímat: Pivo 5x jinak, než ho znáte nebo Vypěstujte si doma bylinky

Přednosti chřestu

Chřest je lehce stravitelný, má nízký obsah kalorií a obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, E a minerální látky jako draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo. Typickou chuť a vůni chřestu dávají éterické oleje – kyselina asparaginová, která je důležitá pro metabolismus bílkovin.

Na vitamíny je bohatší chřest nebělený – zelený, který má i výraznější chuť. Ten se pěstuje, oproti bílému, odhrnutý a na sluníčku. Pro bílý chřest, který se pěstuje přihrnutý v zemi jako brambory, je pak charakteristická lehce nahořklá chuť a za syrova i větší křehkost než u chřestu zeleného.

Postup přípravy chřestu

Sklizené pazoušky chřestu důkladně opereme a od hlavičky směrem dolů velmi tence oloupeme. Bílý chřest se loupe celý kromě špiček, u zeleného se odřezává pouze zdřevnatělý konec a podle potřeby se loupe dolní část. Hlavičky nikdy neloupeme ani neodstraňujeme. Před vařením chřest svážeme do otýpek a ty pak postavíme do vroucí vody tak, aby hlavičky nebyly ve vodě ponořené. Bílý chřest se vaří ve sladkoslané vodě cca 8 minut, dokud není úplně měkký, a zelený cca 3 minuty v hodně slané vodě do poloměkka. Uvařený chřest pak zchladíme studenou vodou, opatrně přendáme na servírovací mísu a zakryjeme plátěným ubrouskem, který odsaje páru a přebytečnou tekutinu.

Chřestové tipy & triky:

  • Odříznutý dřevnatý konec a slupky se hodí na vývar do polévky. Chřest tedy můžeme využít úplně celý.
  • Přidáním kousku pečiva do vody zbavíme chřest nahořklé chuti. Pečivo hořkost vstřebá.
  • Chřest není třeba dochucovat. Koření zbytečně potlačuje jeho ojedinělou chuť.
  • Zelený chřest si zachová svou svěže zelenou barvu, pokud se po uvaření na okamžik ponoří do vody s ledem.

Co k chřestu podávat

Chřest můžeme podávat teplý i studený. Syrový je výtečný do salátů. Jinak se k této zelenině hodí podávat nejrůznější omáčky. Nejčastěji je však chřest podáván s holandskou omáčkou, rozpuštěným máslem, osmaženou strouhankou nebo omeletou. Omáčky bychom měli servírovat zvlášť ve skleněných nebo porcelánových miskách. Z vín se k chřestu hodí především lehká suchá bílá vína.

Tipy Kafe.cz:

Chřestová polévka

300 g čerstvého chřestu, 40 g másla nebo rostlinného tuku, 40 g hladké mouky, muškátový květ, sůl, 1dl sladké smetany, petrželka.

Chřest omyjeme, očistíme a nakrájíme na cca 1 cm silné špalíčky, které vhodíme do vroucí osolené vody a necháme vařit doměkka. Podle potřeby opět osolíme. Mezitím si připravíme světlou jíšku, okořeníme, zalijeme prochladlým chřestovým vývarem a dobře povaříme. Poté polévku zjemníme smetanou a doplníme petrželkou. Polévku můžeme podávat s osmaženou na kostičky nakrájenou žemlí.

Zapékaný chřest

600 g chřestu, sůl, kostka cukru, 1,5 dl sladké smetany, 4 vejce, 50 g šunky, tuk na vymazání pekáčku, petrželka.

Chřest uvaříme, scedíme, nakrájíme na kousky velké cca 2 – 3 cm a narovnáme do vymazaného pekáčku. Vejce rozšleháme ve smetaně a do této směsi přidáme nadrobno nakrájenou šunku, osolíme a směsí zalijeme chřest vyrovnaný v pekáčku. Dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Podáváme s opékaným bramborem a salátem.

Chřestový salát

400 g zeleného chřestu, sůl, lžička másla, 2 natvrdo uvařená vejce, petrželka, 3 lžíce olivového oleje, 1-2 lžíce octa, sůl, mletý pepř.

V osolené vodě s máslem uvaříme chřest, necháme okapat a nakrájíme na kratší špalíčky, které dáme do misky a posypeme nasekaným vejcem a petrželkou. Poté vše zalijeme zálivkou, kterou si připravíme z oleje, octa, soli a pepře, a necháme v chladu proležet a můžeme podávat.

Další recepty z chřestu najdete na našem partnerském webu www.chutastyl.cz